Hlavní obsah

Bledulové království v parku Nového zámku v Kostelci nad Orlicí

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Park obklopující Nový zámek v Kostelci nad Orlicí je po roce opět v obležení návštěvníků, kteří chtějí vidět obrovské množství rozkvetlých bledulí. Někteří sem přijíždějí každoročně, aby se potěšili pohledem na posly jara, jiní zavítali do "bledulového království" úplně poprvé.

Foto: Václav Dvořák

Bledulové království v Kostelci nad Orlicí.

Článek

Mezi „nováčky“ se v neděli patřící ženám (8. března) zařadili i manželé Dvořákovi: „Byli jsme v kosteleckém parku poprvé a je to opravdu nádhera!“ hodnotil návštěvu Václav Dvořák za souhlasu manželky.

Jeho slovům se není co divit. Rozsáhlou část zámeckého parku v Kostelci nad Orlicí pokrývají právě v těchto dnech doslova závěje bledulí. Jejich bílé zvonečky - a jsou jich tu tisíce, spíše však statisíce - zabírají v zámeckém parku plochu zhruba jednoho hektaru a jsou v tomto množství opravdovou raritou, za kterou přijíždějí milovníci přírody a kytiček ze širokého okolí.

Připomeňme si tedy, že bledule jarní má svojí domovinu ve střední Evropě s přesahy do západní, jižní a východní části našeho kontinentu. V České republice se přirozeně vyskytuje ve vlhkých lesích a na vlhkých loukách od nížin až do hor.

Bledule však v Kostelci nad Orlicí nerozkvetly samy. Pozornost návštěvníků přitahují také velmi rozmnožené žlutě svítící talovíny, pokrývající rovněž obrovské plochy, dále petrklíče, sněženky, krokusy, irisy skalkové nebo čemeřice.

Reklama

Výběr článků

Načítám