Hlavní obsah

Bílovec odstartoval revitalizaci autobusového nádraží

Novinky, Lenka Gulašiová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Bílovci byla zahájena revitalizace autobusového nádraží v hodnotě zhruba 35 miliónů korun, z toho 30 miliónů tvoří dotace z Integrovaného regionálního operačního systému. Revitalizované nádraží bude svými službami odpovídat komfortu cestování ve 21. století.

Foto: Jiří Velký

Autobusové nádraží v Bílovci bude za několik měsíců odpovídat požadavkům cestování 21. století.

Článek

„Smlouvu jsme podepsali s firmou Eurovia. Díky její nabídce jsme ušetřili zhruba 7 miliónů korun, které použijeme na další stavby ve městě," uvedl starosta Bílovce Pavel Mrva a dodal, že rekonstrukce autobusového nádraží patří k největším jednorázovým investičním akcím ve městě.

„V listopadu a prosinci zde budou podle stavebního harmonogramu probíhat přípravné práce, sondy, vytyčení sítí, vybudování koridorů pro dopravu a pěší tak, aby akce co nejméně ovlivnila chod nádraží. Vlastní stavební práce budou zahájeny začátkem příštího roku demolicemi dvou budov, celá stavba by měla být dokončena v říjnu 2018," informoval Pavel Mrva.

Stávající autobusové nádraží bylo v Bílovci vybudováno před dvaapadesáti lety a dnes už neodpovídá standardům cestování veřejnou dopravou. V rámci rekonstrukce přibudou nové perony, zastřešení, celkově se zvětší prostor a zvýší bezpečnost cestujících.

Kromě jiného vzniknou i nová parkovací místa pro osobní automobily i pro jízdní kola, a to včetně zařízení na podporu elektomobility. V prostoru nového nádraží si cestující budou moci zkrátit čas čtením knih z knihobudky zřízené z nynější telefonní budky nebo využít USB dobíjení, bezdrátové dobíjení či wifi z inteligentní lavičky.

„Nádraží už modernizaci nutně potřebovalo, chyběly například přístřešky pro cestující nebo bezpečnostní ostrůvky. Lidé si často posteskli, že jsou zastávky pro nástup nepřehledné a málo osvětlené. I my řidiči přivítáme, když bude nádraží bezpečnější," řekl Luboš Dulanský, řidič linkových spojů mimo jiné na trase Bílovec – Nový Jičín, který za svou zhruba třicetiletou praxi přepravil z bíloveckého nádraží do práce a do škol na statisíce cestujících.  

Reklama

Výběr článků

Načítám