Hlavní obsah

Bílokarpatské slavnosti v Uherském Brodě nabídnou program pro všechny generace

Novinky, Elen Sladká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedním z vrcholů kulturní a společenské sezóny východní Moravy budou Bílokarpatské slavnosti, které se v Uherském Brodě budou konat od pátku 13. do neděle 15. června.

Foto: Elen Sladká

Bílokarpatské slavnosti v Uherském Brodě

Článek

Hlavní myšlenkou Bílokarpatských slavností je znovu vyzvednout Uherský Brod jako přirozené centrum obcí z obou stran Bílých Karpat. Široká nabídka programů pro všechny generace a rozsáhlá paleta žánrů dávají lidem možnost se setkat a popovídat si.

Bílokarpatské slavnosti budou tvořeny třemi samostatnými programovými bloky. V pátek 13. června to bude Noc patriotů, v sobotu 14. června tradiční Uherskobrodský jarmark a v neděli se představí v komponovaném pořadu obce a regiony Uherskobrodska.  

Páteční Noc patriotů bude v letošním ročníku obohacena o dvě kapely ze Slovenska, přičemž celkově jich vystoupí sedm. Snahou pořadatelské agentury je produkčně zapojit do tvorby programu některou z místních kapel, a tím podpořit navazování kontaktů, které mohou pomoci muzikantům rozšiřovat možnosti svého působení.  

Sobotní program Bílokarpatských bude probíhat na více místech. Na stadionu za sokolovnou se bude po celý den konat jarmark s prodejem lidových výrobků a občerstvení. V kulturním programu se postupně na podiu vystřídají Janek Ledecký, děvčata z aerobiku ZŠ Pod Vinohrady, soubor Otava z Nového Města nad Váhem, Oldšava s cimbálovou muzikou, Šermířský klub Uherský Brod a hudební skupina Rabussa.

S vlastním programem přijedou hosté z družebního nizozemského Naardenu. Tradičně vystoupí skupina Wallenkraaiers, dále hudební seskupení Schlagwerk a jistě atraktivní novinkou jejich bloku bude taneční a hudební pořad skupiny Gamellan Gruppe, která k nám přiveze exotickou kulturu ostrova Bali.

Se zcela jiným hudebním stylem se představí kapela November 2nd, jejímiž americkými hosty budou Steve Walsh a Janet Robin. Na závěr se můžete těšit na ohňovou show skupiny Fuerza Del Fuego.

Další akce se budou konat v prostoru za Muzeem J. A. Komenského. Bude zde probíhat Kovářské sympozium, kde se představí kováři, podkovář a platnéř, následovat bude představení práce dřevosochaře s motorovou pilou a soutěže v karpatském dřevorubeckém víceboji CARPATHIATHLON 2014. Letos bude víceboj rozšířený o nové "dřevorubeckoatletické" disciplíny.

Rovněž tak nebudou návštěvníci ochuzeni o krásné koňské spřežení při práci s kládami v části programu Formani - mistři opratí. Hlavně pro děti je určen selský dvoreček a výstava drobného domácího zvířectva.  

Nedělní program se ponese v duchu představení mikroregionů, a to nejen z Uherskobrodska. Účast přislíbili zástupci obcí z podhůří Bílých Karpat, konkrétně od Strážnice přes až po Velkou nad Veličkou. Součástí nedělního programu budou i další kulturní programy.  

V rámci Bílokarpatských slavnostech se koná řada doprovodných akcí. V galerii Panský dům, Q galerii a v Café clubu se konají výstavy. Pro milovníky divadla se koná představení Na drátě je klokan, v hlavní roli vystoupí Igor Bareš. Ctitelé sborového zpěvu jistě zamíří do farního kostela na koncert Pěveckého sboru Dvořák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám