Hlavní obsah

Běžecký závod na 100 kilometrů v Plzni ovládli Gjemund Sorstad a Markéta Gruberová

Novinky, Jiří Mašek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 25. října se konal v Plzni tradiční závod na nezvyklé trati 100 km. Součástí tohoto běhu je i vložený závod jak na maratonské, tak i půlmaratonské trati a také 10 km.

Foto: Tereza Mašková
Článek

Pořadatelé si již každoročně vybírají prostranství ve Štruncových sadech okolo fotbalového stadiónu domácí Viktorky. Ideální rovinatý okruh v délce 1,5 km s minimálním převýšením 1,5 metru přináší vždy kvalitní výkony.

Jelikož se letošní závod neběžel jako Mistrovství ČR na 100 km, tak naši nejlepší běžci v této disciplíně (Orálek, Brunner) dali přednost jiným závodům. Přesto se startovní listina hemžila velmi kvalitními běžci (Sorstad, Velička, Ulma) včetně několika zahraničních účastníků.

Na startu se objevila i pětice odvážných žen, která si řekla o veliký respekt již tím, že našla odvahu k tak těžkému závodu. Tyto závody nemají sice hojnou účast, ale odhodlání běžců a běžkyň si zazávodit a zdolat tuto distanci, je obdivuhodné.

Počasí na startu v 8:30 hodin ráno moc přívětivé nebylo (velká mlha a teplota okolo 3°C), ale už okolo 10 hodiny začalo sluníčko vysílat své první paprsky a od té doby se běželo za velmi příjemného slunečného počasí, teploty 14°C a téměř bezvětří. Po uplynulých deštivých a chladných dnech to mnohé závodníky sice překvapilo, ale na trati si s touto situací samozřejmě poradili. Mnohdy se totiž stane, že při tak dlouhém závodu se vystřídá několik různých počasí.

Hned po startu se na čele ustálila skupina běžců vedená Gjemundem Sorstadem z Norska, který nakonec zvítězil ve velmi dobrém čase 7:49:34 hodin. Za ním se strhla bitva o druhé místo. Ondřej Velička porazil ve finiši Zbyňka Vondráka o pouhou vteřinu, což je v tak dlouhém závodě docela rarita.

V ženské kategorii se z vítězství radovala Markéta Gruberová z Kladna v čase 9:37:45 hodin.

Vložené závody maratonu, půlmaratonu a na 10 km trati také neměly velkou účast, což ale nic nemění na úsilí, které závodníci do samotného závodu dali. Asi největší a nejnapínavější souboj se odehrál při maratónském závodě v kategorii mužů. Vítěznému Michalu Kovářovi z Unhošti chybělo jen 43 sekund k pokoření tříhodinové hranice, ale i tak je čas 3:00:43 hodin výborný. V závěsu za ním doběhl druhý Pavel Sedlák z Ostravy a třetí Tomáš Bláha z pořádajícího oddílu Marathon Plzeň.

Ženský maraton ovládla Veronika Svobodová z Varnsdorfu v čase 3:55:35 hodin.

Závěrem lze říci, že všechny závody, které se v rámci běhu na 100 km v Plzni uskutečnily, měly dobrou úroveň a výkony všech účastníků lze jen pochválit. Ono není jednoduché, po dlouhé a náročné běžecké sezóně, ještě najít zbytky sil a odběhnout skvělý závod. Tady se to podařilo všem, kteří se postavili na startovní lajnu, a odběhli některý z uvedených závodů. 

Reklama

Výběr článků

Načítám