Hlavní obsah

Bezdružické parní léto zaveze turisty za specialitami podle sto let starých receptů

• Aktualizováno
Novinky, Alena Lochmannová

O víkendu 20. a 21. července proběhne na Konstantinolázeňsku tradiční akce Bezdružické parní léto. Vedle možnosti svézt se vlakem taženým parní lokomotivou nebo setkat se s prvorepublikovým četníkem budou moci návštěvníci také ochutnat speciality podle receptů z počátku minulého století.

Foto: Jan Florian

Vybrané restaurace nabídnou například staročeský bramborák s kyselým zelím, vídeňský řízek se šťouchaným bramborem nebo škvarky pana domácího.

Článek

Po roce se na romantické trati z Pňovan do Bezdružic koná o víkendu 20. a 21. července Bezdružické parní léto. Svézt se můžete nechat zvláštními vlaky taženými parní lokomotivou zvanou Kafemlejnek. Malí i velcí se budou moci také povozit šlapací inspektorskou drezínou nebo navštívit výstavu o železnici. Nad zdárným průběhem akce pak budou dohlížet prvorepublikoví četníci.

V rámci Bezdružického parního léta budou restaurace z Konstantinolázeňska vařit speciality kuchyně počátku minulého století. Speciální menu budou moci návštěvníci Bezdružického parního léta ochutnat o víkendu jak v Konstantinových Lázních, tak Dolních Polžicích.

"Máme dobré zkušenosti z Jablečného menu, které spolu s několika restauracemi již po dva roky připravujeme k příležitosti Slavností jablek na Krasíkově. Pro akci na Bezdružické lokálce jsme zvolili téma trochu jiné," vysvětlil Jan Florian z místní akční skupiny Český Západ – Místní partnerství. Ta oslovila několik restauračních zařízení, aby se připojila k letošnímu ročníku Bezdružického parního léta zvláštní nabídkou stylizovanou do počátku výstavby železniční tratě Pňovany – Bezdružice.

Vybrané restaurace nabídnou například staročeský bramborák s kyselým zelím, vídeňský řízek se šťouchaným bramborem i škvarky pana domácího. Chybět nebudou ani nádražácké hrachovky, rostbeeaf pana výpravčího se zemčaty a remuládou, srnčí Kulaschfleische s brusinkami a knedlem po vídeňsku nebo pečená pikantní žebra po staročesku s domácím chlebem a vejmrdou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám