Hlavní obsah

Běžci se vydali na trasu z náměstí až na vrchol ostravské radniční věže

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sedmý ročník běhu do schodů Run-Up se uskutečnil ve čtvrtek 27. září v Ostravě. Agentura Chris From Paris poslední závod série zorganizovala jako Mistrovství České republiky v běhu do schodů. Běželo se z Prokešova náměstí až na věž Nové radnice.

Foto: Josef Zajíc

Skokan na lyžích Jakub Janda vybíhal jako první.

Článek

Poslední závod celoročního cyklu závodů Run-Up se konal v Ostravě. Po Brnu (25. 5.), Zlínu (15. 6.), Plzni (17. 8.), Praze (31. 8.) a Olomouci (17. 9.) se organizátoři zastavili na Prokešově náměstí v Ostravě u Nové radnice, kde sídlí ostravský magistrát.

Na závodníky čekal sportovní i zábavný odpolední program. Do schodů ostravské Nové radnice běželi muži, ženy, děti i senioři.

Ti, kteří se chtěli probojovat do finálového běhu, museli absolvovat náročný rozběh měřící 300 metrů a museli vyběhnout 465 schodů až na věž. Odměnou jim byl dobrý pocit ze svého výkonu a krásné rozhledy na zamračenou Ostravu. Jako první v semifinále vyběhl do schodů český reprezentant ve skoku na lyžích Jakub Janda, který pak doběhl na věž v čase 3:09,36 min. Do finále nepostoupil.

Do finále se naopak kvalifikovala Hana Svitáková z České Lípy, která konstatovala, že závod byl náročný také proto, že v budově na závodníky čekaly různé zatáčky, schodiště točité do kruhu i do čtverce. Ve finále obsadila 12. místo. Trať velmi dobře absolvovala Kateřina Sedláčková (ve finále na 13. místě) z Rýmařova a další závodníci - mezi nimi i pětasedmdesátiletý senior. Celkově se závodu mimo dětí zúčastnilo 150 závodníků.

Okolo 18 hodin byl odstartován otevřený běh Open-Run-Up pro závodnice a závodníky nad 16 let. Trať byla poloviční a končila po 173 schodech v místnosti Informačního centra 292 schodů pod věží. Tuto trať absolvovala i Silva Magnusková, která doběhla naprosto čerstvá, a trať se jí zdála krátká. Obsadila 7. místo v čase 1:13,45.

S mírným zpožděním po 19. hodině vyběhly do finále Mistrovství České republiky v běhu do schodů 2012 nejprve ženy - po nich se na trať vydali muži. Vybíhalo se již za tmy. Osvětlená průhledná část věže poskytla divákům pěkný pohled na schodiště, po němž závodníci běželi.

Po ukončení sportovní části pořadatelé vylosovali hlavní cenu, kterým bylo auto Chevrolet a další věcné ceny. Nejlepší závodníci na prvních místech ve všech vyhlášených kategoriích obdrželi věcné ceny.

Kategorii Elite Run-Up muži nejlépe a nejrychleji zvládnul Pavel Holec z Huslenek v čase 1:52,93 min. před Tomášem Čelkem (1:54) a Bartoszem Swiatkowskim (1:56).

Elite Run-Up ženy vyhrála Zuzana Krchová (2:26,38) před Pavlou Záhalkovou z Chlumčan (2:27,97) a Lenkou Švabíkovou (2:29,77)

Po sportovní části pokračoval program koncertem vynikající kapely Marcela Woodmana.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám