Hlavní obsah

Bez Masarykovy chaty na Šerlichu si lze Orlické hory těžko představit

Novinky, Dana Ehlová

Velká a Malá Deštná nebo Vrchmezí – to je jen namátkou několik vrcholků tvořících pásmo Orlických hor. Pohoří na naší severovýchodní hranici se však chlubí ještě jednou dominantou, která není dílem přírody, ale člověka. Jmenuje se Masarykova chata a stojí na vrcholu s názvem Šerlich.

Foto: Dana Ehlová

Masarykova chata dominuje Orlickým horách již devadesát let.

Článek

Objekt charakteristického tvaru, stojící v nadmořské výšce 1019 metrů, má velmi strategickou polohu. Nejen že vznikl na jednom z vrcholů hraničního horského pásma, odkud máte za dobré viditelnosti krásný výhled do české i polské krajiny, ale je také pro turisty pěší, cyklo a v zimě i pro běžkaře ideálním výchozím bodem k nejzajímavějším místům Orlických hor – na Velkou Deštnou, do rezervace Bukačka, k Šerlišskému mlýnu a mnohem dál.  

K „Masaryčce“, jak Masarykovu chatu nazýváme my, domácí, se dostanete nejsnadněji po horské silnici od hotelu Orlice v Deštném – Zákoutí nebo ve směru od Orlického Záhoří, přes osadu Bedřichovka. Asfaltka vybudovaná v roce 1935 protíná sedlo s velkým parkovištěm zhruba ve vzdálenosti 250 metrů od chaty a v létě i v zimě se sem lze dostat autem nebo „na palubě“ autobusu.  

Chata stojí na místě bývalé horské osady Scherlichgraben, založené na přelomu 17. a 18. století. Dodnes najdete na vrcholové louce a v nejbližším okolí některé z chalup, jejichž obyvatelé se živili dřevorubectvím, tkalcovstvím, pastevectvím a ještě jedním pozoruhodným „řemeslem“ - pašeráctvím.  

Pro vybudování chaty se rozhodla valná hromada Klubu českých turistů v Hradci Králové 12. února 1921. Projekt zpracoval architekt Bohuslav Fuchs, stavitelem byl královéhradecký František Capoušek a náklady prý činily 967 tisíc korun.

Přesně 14. června 2014 uplyne devadesát let od položení základního kamene stavby, která byla pod patronací Aloise Jiráska slavnostně otevřena pro veřejnost 14. září 1925.

„Budou to slavné dny na horách Orlických od příští soboty do pondělka. Pod protektorátem drahého Mistra Aloise Jiráska vzdá celý kraj Orlický na hranici dvou říší hold svému prvému presidentovi. Tisíce a tisíce očí bude se v těch dnech upírati k poletující československé vlajce na Šerlichu. Po letech ještě budou o těch dnech vykládati bílí dědové smavým vnoučatům. Šťastni, jimž dopřáno pracovati na díle tak velikolepém!“ stálo v projevu dr. Jindřicha Štemberky k otevření Masarykovy chaty.       

O deset let později byla pak na Šerlichu zřízena meteorologická stanice a před budovou odhalena busta T.G.Masaryka od Leoše Kubíčka. Dřevořezby jeho bratra Josefa uvnitř zdobí masivní sloup uprostřed jídelny, na němž je z jedné strany znak Hradce Králové a z druhé Strom života se znakem KČST. Pod stropem uvidíte reliéf vousatého horala, dodatečně označený za dobrého ducha hor Rampušáka.   

Historie chaty je poměrně pohnutá. 21. září 1938 ji přepadli nacisti, pokus o vypálení jim naštěstí nevyšel, a tak byla alespoň přejmenována na Hitlerbaude. V průběhu války zde byly ubytovávány rodiny fašistických pohlavárů, zotavovali se tu ranění piloti. Osvobodila ji Sovětská armáda 10. května 1945.

Tím však peripetie nekončí. Na začátku 50. let musela být přejmenována na „chatu ČSTV na Šerlichu“, aby pak prošla ještě dvojí změnou názvu. Ke svému původnímu se snad s konečnou platností vrátila v roce 1990, kdy byla na své místo vrácena i busta TGM.

Všichni, kdo si bez této dominanty nedovedou Orlické hory představit, věří, že se tak stalo naposledy.

Reklama

Výběr článků

Načítám