Hlavní obsah

Betlémské světlo již září v Ostravě

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V letošním roce skauti roznášejí Betlémské světlo pod mottem Pokoj ve mně - pokoj s Tebou. V sobotu 12. prosince bylo přepraveno z Betléma do Vídně. Odtud v sobotu 19. prosince skauti z Brna Betlémské světlo převáželi dále po České republice.

Foto: Josef Zajíc

Betlémské světlo v Ostravě. 19.12.2015. Skautský oddíl z Havířova čeká na příjezd vlaku v Ostravě - Svinově.

Článek

Akce šíření Betlémského světla vznikla v roce 1986 v Rakousku, kdy malý plamínek přenesený z věčného světla v jeskynní kapli v městě Betlémě, kde se narodil Ježíš Kristus, byl přenesen do Vídně.

Od roku 1990 přináší brněnští skauti v době Vánoc Betlémské světlo z Vídně  do České republiky. Tato novodobá tradice se za čtvrt století stala výraznou součástí slavení Vánočních svátků v mnoha rodinách a přináší radost i kurýrům, kteří světlo roznášejí, tak i příjemcům.

Na nádraží ČD Ostrava - Svinov a na Hlavní nádraží v Ostravě Betlémské světlo donesli skauti a skautky z Brna 65. oddílu - jmenovitě Lenka Pospíšilová, Ondřej Ondruš, Anežka Sobolová, Imrich Černý a Simona Lidmilová. 

Na nádražích po trase světlo převzaly různé skupiny skautů, kteří budou světlo roznášet do kostelů, na náměstí měst, na radnice a také přímo do domů.

Na hlavním nádraží v Ostravě  převzali Betlémské světlo zástupci turistického oddílu Lysáci z Malenovic, kteří jej předávali zájemcům na železničních zastávkách směr Frýdek-Místek až do Frýdlantu nad Ostravicí. Ti poté Betlémský plamínek předávali dále.

Plamínek Betlémského světla bude možné přenést: v katedrále Božského Spasitele v centru Ostravy, v Ostravě - Staré Bělé ve skautské klubovně a farním kostele sv. Jana Nepomuckého, v Ostravě - Vítkovicích v obřadní síni a v Ostravě - Přívoze v kostele Neposkvrněného Početí Panny Marie.

Související témata:

Výběr článků

Načítám