Hlavní obsah

Beseda k 10. výročí Česka v Evropské unii se chystá v Olomouci

Novinky, Radim Kašpar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prvního května jsme oslavili 10. výročí od vstupu do Evropské unie. Občané považují EU za vzdálenou byrokratickou instituci, která se jejich života příliš netýká. Opak je však pravdou, protože je to právě EU, odkud přichází většina legislativních návrhů s dopadem na každodenní život nás všech.

Foto: Radim Kašpar

Pozvánka na besedu

Článek

Nejen o minulosti, ale i o budoucích výzvách bude plánovaná debata na témata související s Evropskou unií. Beseda se uskuteční v pondělí 19. května od 18 hodin v učebně 204 (Katedry psychologie FF UP - ulice Vodární 6) v Olomouci.

Mezi hosty nebude chybět Evžen Tošenovský, poslanec Evropského parlamentu. Ten byl v minulosti primátorem Ostravy a hejtmanem Moravskoslezského kraje a má tak unikátní možnost srovnat výkony těchto funkcí s mandátem poslance EP.

Jak sám naznačuje: „Hlavní rozdíl je v časovém posunu od rozhodnutí, nebo prosazení nějaké myšlenky do výsledku, který jsem očekával. Jako primátor jsem něco prosadil a ještě zažil výsledek. Prošel jsem všechny stavby a u všech rozhodnutí jsem byl schopen fyzicky kontrolovat průběh děje, nezprostředkovaně si udělat názor a měnit stav vývoje. Jako hejtman jsem se více musel spolehnout na profesní přípravu jiných, zdaleka jsem již nebyl fyzicky schopen vše prověřovat. Výsledek svého snažení jsem v mnoha případech viděl až v době, kdy jsem nebyl hejtmanem a někdy jsem se vztekal nad výsledkem. Jako europoslanec je ten čas ještě více posunut a mnohé výsledky sleduji jen z novin.”

O své zkušenosti se podělí také vrcholový manažer Generálního ředitelství pro hospodářskou soutěž Evropské komise, Aleš Musil. Ten, ač úředník Evropské unie, je velmi kritický ke zvyšující se moci úředníků.

„Patřím k velkým kritikům předávání dalších pravomocí z členských států na bruselské úředníky, ale ten proces je stále rychlejší. Dám vám jeden příklad. Ještě v roce 2009, tedy před finanční a bankovní krizí, zkoumali kolegové, kteří mají na starost problematiku veřejných podpor, podporu ve výši 100 000 eur jednomu katalánskému tanečnímu souboru. O dva roky později titíž kolegové ve Španělsku rozhodovali o tom, která banka se má zavřít, která se bude restrukturalizovat, a které se mají spojit, aby byla španělskému bankovnímu sektoru poskytnuta podpora z peněz evropských daňových poplatníků. Titíž lidé během jednoho dne museli rozhodnout až o 10 miliardách eur podpor,” uvedl Musil.

Dalším hostem, který na EU nahlíží optikou své pozice ředitele evropské vzdělávací instituce WIFI v ČR Tomáš Zdechovský. Ten se v posledních dnech zviditelnil zejména svým kritickým postojem proti imigrantům. Jak sám řekl: „Nechceme Evropu plnou nepřizpůsobivých imigrantů, kteří na předměstí pálí auta, prodávají drogy a zanášejí k nám radikální islamismus.”

Odborný a akademický pohled na věc přinese Pavel Šaradín z Katedry politologie FF UP v Olomouci. 

Mezi tématy besedy určitě nebude scházet ani otázka postavení ČR v Evropské unii a jakou roli má hrát. Palčivým tématem je také aktuální dění na Ukrajině. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám