Hlavní obsah

Beřkovické jaro 2017 zaujalo přes dva tisíce návštěvníků

Novinky, Dagmar Vačiljová Stehlíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než dva tisíce návštěvníků z řad pacientů, zaměstnanců, škol a veřejnosti zavítalo na festival Beřkovické jaro 2017. Ten se konal tradičně v polovině dubna v Multifunkčním centru Psychiatrické nemocnice Horní Beřkovice a jeho věhlas již dávno překročil hranice regionu Podřipska.

Foto: Dagmar Vačiljová Stehlíková

Petra Černocká

Článek

Festival nabídl pestrou paletu kulturních, vzdělávacích, společenských a charitativních aktivit a díky volnému přístupu veřejnosti boural pomyslnou bariéru mezi nemocnicí a okolním světem, čímž přispěl k destigmatizaci psychiatrické péče.

Primární cílovou skupinou byli pacienti Psychiatrické nemocnice Horní Beřkovice, pro které měl festival léčebnou, socializační a emoční funkci. Posílilo se i mezigenerační soužití a dětské soubory vystoupily jak pro děti z MŠ a ZŠ, tak pro handicapované pacienty všech věkových kategorií. Tím pořadatelé podpořili mezigenerační dialog, úctu ke stáří a spolupráci mezi dětmi, seniory a handicapovanými.

V rámci festivalu mohli návštěvníci shlédnout několik výstav. Viděli historické materiály, obrázky pacientů, ručně malované kraslice a výstavu šperků a ručně vyráběné bižuterie. Pro pacienty bylo připraveno promítání českých filmů a pohádek, veselá arteterapie či prožitková muzikoterapie. Zazpívat a zahrát přijely děti ze ZŠ Budyně nad Ohří a ZUŠ Kralupy nad Vltavou. Velmi zajímavá byla též cestopisná přednáška o Kubě.

Největšímu zájmu návštěvníků se těšily večerní aktivity. Koncerty „Saxany“ Petry Černocké a multiinstrumentalisty Voxela se velice líbily. Country do Beřkovic přivezla skupina Michal Tučný revival Plzeň, jejíž frontman Rosťa Fišer je dokonalým dvojníkem „nesmrtelného“ Michala Tučného.

Velmi vydařenou divadelní komedii Příbuzné si nevybíráme přijel zahrát divadelní soubor Harlekýn, a v hlavních rolích se představili např. Václav Vydra, Svatopluk Skopal, Martin Zahálka či Lenka Zahradnická. Třešničkami celého festivalu byly vystoupení Pavla Callty a koncert složený z písní Michala Davida z muzikálu Děti ráje.

Beřkovické jaro 2017 se vydařilo i díky podpoře partnerů, kterými byli obce Mšené lázně, Dušníky, Cítov a Horní Beřkovice. Projekt finančně zaštítila také města Kladno, Česká Lípa, Statutární města Most a Teplice. Podporu poskytly i subjekty SČVK a.s., Severočeské doly a.s., Respect a.s. a OSA. Projekt byl podpořen také Ústeckým krajem. Všem partnerům Psychiatrická nemocnice mnohokráte děkuje, neboť ukázali, že mají srdce na správném místě a že jim není osud jejich spoluobčanů lhostejný.

Reklama

Výběr článků

Načítám