Hlavní obsah

Benefiční výstava podpoří Centrum Anabell, které pomáhá lidem s poruchou příjmu potravy

Novinky, Eva Fryšarová

Anorexie a bulimie sužuje stále více mladých a dívek a žen. V pražské Pizzerii Kmotra odstartovala výstava fotopláten Jiřího Částky, její výtěžek získá Centrum Anabell, které nabízí pomoc a podporu s poruchou příjmu potravy. Vernisáž s kulturním doprovodem se koná v úterý 9. září od 18 hodin.

Foto: Jiří Částka

Cesta k uzdravení je klikatá a dlouhá, ale vyplatí se. (Zimní silnice na Ještěd)

Článek

Poruchy příjmu potravy, mentální anorexie a především mentální bulimie, se v České republice podle odborných údajů dotýkají každé dvacáté dospívající dívky a mladé ženy a výrazně tak zasahují do jejich zdraví i osobních životů.

S anorexií nebo bulimií se podle odborných údajů setkala v České republice každá dvacátá dospívající dívka a mladá žena. Poruchy příjmu potravy výrazně zasahují do jejich zdraví i osobních životů.

To je důvod uspořádání benefiční výstavy, která odstartovala dnes v Pizzerii Kmotra na Novém Městě v Praze. Fotograf Jiří Částka tu do 10. října vystavuje fotoplátna s motivem krajiny. Zájemci si mohou obraz pořídit a výtěžek získá Centrum Anabell, které pomáhá právě osobám s poruchou příjmu potravy.

Vernisáž se koná v úterý 9. září od 18 hodin v Pizzerii Kmotra, přičemž nese podtitul večeru v příjemné společnosti. Návštěvníky totiž čeká nejen představení celého projektu benefiční výstavy a jednotlivých fotografií, ale i autorské čtení básnířky Petry Haasové, které právě vychází pokračování sbírky Sonáta, a violové intermezzo studenta HAMU Martina Matouška.

Prvních třicet příchozích dam dostane jako pozornost růži z Květinového ateliéru Rosmarino.

Způsobů, jak si pořídit některé z Částkových fotopláten je několik. Zájemce může obraz zaplatit přímo na místě a pak si odnese také dárek v podobě vína s privátní etiketou od Harmonia Vini. Nebo mu může být vystavena faktura. Kromě objednání si fotky na místě, si ji lze vybrat také na webové adrese www.pomahejtenadruhou.cz.

Vyvolávací cena jednoho fotoplátna o velikosti 40 krát 60 centimetrů z dílny pražské tiskárny Tygr Tisk je 1500 korun. „Vyvolávací cena obrázku znamená, že zájemce za ni může zaplatit opravdu těch 1500 korun, pokud se ale rozhodne přispět vyšší částkou, moc to oceňujeme,“ podotkla Eva Fryšarová, která se na výstavě podílí.

Motiv krajiny nebyl pro výstavu vybrán náhodou.

„Je v tom určitá symbolika. Příroda symbolizuje čistotu, nezatíženost, nulové nároky, přirozenou krásu. To, co lidé s poruchou příjmu potravy postrádají. Na ně bývá většinou kladen tlak okolí nebo mají sami vůči sobě vysoká očekávání. Sami sobě se nelíbí, podceňují se,“ vysvětlila Fryšarová.

Fotografie byly vybírány také s ohledem na to, aby byly hezkým doplňkem do bytu či kanceláře nebo milým dárkem pro někoho blízkého.

Výtěžek výstavy získá Centrum Anabell, které má pobočku v Praze, Brně a Ostravě. Je jedinou neziskovou organizací u nás, která se problematice poruch příjmu potravy věnuje komplexně, a to již třináctým rokem.

Získané finance použije Centrum Anabell podle jeho zakladatelky Jany Sladké na telefonickou krizovou linku, internetové poradenství a nutriční poradenství. 

„Telefonická a internetová služba je pro nás důležitá, neboť nás jejím prostřednictvím může klient kontaktovat anonymně. Na tento kontakt pak můžeme navázat a podporovat jej ve vyhledání další odborné a terapeutické pomoci, “ uvedla Sladká.

Ročně se na Centrum Anabell obrátí pět tisíc klientů, včetně mužů.

Reklama

Výběr článků

Načítám