Hlavní obsah

Během natáčení komedie Prstýnek trpěla nejvíc představitelka kněžny Vlasta Fabianová

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před sedmdesáti lety měl premiéru film režiséra Martina Friče Prstýnek, který neměl v žádné době problémy s uváděním - televize jej ráda reprízovala v dobách minulých stejně jako dnes. Zajímavé je, že kostýmní komedie ze staré monarchie byla natočena podle námětu Ivana Olbrachta.

Foto: archiv autora

Vlasta Fabianová a Otomar Korbelář v romantické komedii Prstýnek.

Článek

Zápletka  je prostá, leč zábavná, což spadá na vrub všech zúčastněných tvůrců - autora námětu, o němž už byla řeč, scénáristů Josefa Neuberga a Josefa Hlaváče, kameramanů Václava Hanuše a Julia Vegrichta, režiséra Martina Friče a pochopitelně silného hereckého obsazení.

Vyhlášený pytlák Sochor - ve vynikajícím "dvojčasovém" provedení Otomara Korbeláře - se tvrdě staví proti tomu, aby si mladý pan kníže Robert (Zdeněk Dítě) něco začal s jeho dcerou Baruškou (Jana Dítětová). Jak by ne, když ví, jak se věci mají. Nikdy nezapomněl na své zásluhy ve věci zachování knížecího rodu před léty - tehdy byl ještě mladý švihák, když "zaskočil" za starého knížete - hypochondra, s nímž by kněžna jen stěží někdy otěhotněla.

V dodnes divácky vděčném filmu, který měl v Praze premiéru 16. února 1945 a byl to poslední český film nasazený do kin za okupace, si dále zahráli Vlasta Fabianová (kněžna), František Smolík (kníže Ferdinand Andres), Růžena Šlemrová (baronka), Jindřich Plachta (doktor), Ferenc Futurista (kočí), Ella Nollová (kořenářka) nebo Jaroslav Marvan (farář).

Traduje se, že během natáčení si nejvíc "užila" Vlasta Fabianová. Nejdřív spadla z koně, který se jí při jízdě splašil. Protože ale naštěstí upadla do roští, odnesl to jen kostým. Trvalo to však tři dny, než jí ušili nový - a teprve až potom mohla být scéna natočena. Problém nastal i po scéně, kde se koupala nahá v řece. Dablérku ale odmítla, přičemž se nachladila tak moc, že skončila s hnisavým zápalem břicha.

Romantický film Prstýnek byl hereckým debutem Zdeňka Dítěte, ale s Janou Dítětovou nikdy v žádném příbuzenském svazku nebyli, šlo jen o shodu jmen. Nelze ještě nezmínit, že exteriéry se točily ve Veltrusích a autorem hudby je Eman Fiala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám