Hlavní obsah

Báseň bude opět platidlem ve Zlíně stejně jako v kavárnách v Chicagu, Šanghaji nebo Londýně

Novinky, Kateřina Martykánová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dát si v kavárně dobrou kávu, ale namísto peněz za ni zaplatit básní. Takovou možnost budou mít 21. března i lidé na jižní Moravě a dalších dvaceti místech v zemi.

Foto: KAFE Zámek
Článek

Jednadvacátý březen, který je zároveň i Světovým dnem poezie, je totiž pro více než 1100 kaváren, barů či restaurací ve 23 zemích světa časem, kdy se jejich zákazníci stávají básníky a jejich verše pak čtyřiadvacetihodinovou měnou.

K akci, která navazuje na významnou vídeňskou kavárenskou kulturu, se připojuje i 5 zdejších kaváren. Konkrétně v Uherském Hradišti (Skandal Bar), Valašském Meziříčí (Marco POLO Caffé & Wine Bar), Zlíně (Cafe la Fe a Kafé Zámek) a Kroměříži (Caffe Classic). Za projektem stojí rodinný podnik Julius Meinl, který je s kavárenskou kulturou Vídně spojený více než 150 let.

„V dnešní ukvapené době je třeba hledat krásu a radost v každodenních drobnostech. A to může pro mnohé být zastavení nad šálkem lahodné kávy či voňavého čaje. Inspirovali jsme se duší vídeňské kavárenské kultury. Jejím základem a esencí je totiž poezie,“ uvedl český generální ředitel Julius Meinl Coffee Václav Lednický.

I když si řada lidí myslí, že by nesložila báseň, denně si broukají oblíbené písně. A ty jsou vlastně napůl také poezie. Proto se ambasadorem akce Zaplať básní stal americký zpěvák JP Cooper, který hledá inspiraci pro muziku právě v poezii. Talentovaný zpěvák a skladatel složí z nejinspirativnějších básní, kterými zaplatí kávu poetové na celém světě, novou píseň. Zároveň mohou vyhrát vstupenky na Cooperův koncert, když vloží ofocenou báseň na www.meinlcoffee.com. 

K iniciativě nazvané Zaplať básní se v Česku letos přidávají kavárny z Prahy, Brna, Plzně, Uherského Hradiště, Zlína a dalších měst. „Zákazníka, který si u nás ve středu 21. března objedná kávu nebo čaj, naše obsluha upozorní, že může zaplatit vlastní básní. Pokud se tak rozhodne, dostane papír i tužku. Básně pak vystavíme na speciálních stěnách v kavárně, aby si je mohl každý přečíst,“ sdělil majitel kavárny Cafe Zámek ve Zlíně Mirek Kupský.

Kromě zdejších podniků se letos k akci připojí například kavárny a bary v Londýně, Chicagu, Šanghaji či Dubaji.

Z historie:

Je všeobecně známé, že když Turci v roce 1683 opustili po neúspěšném obléhání Vídeň, zanechali zde po sobě kávová zrna, a předali tak Vídeňanům znalost kávy. Na tomto základě se zde rozvinula jedinečná kavárenská kultura.

Právě s ní je nerozlučně spojená i historie vídeňské rodinné firmy Julius Meinl, založené v roce 1862. Vídeň sice nebyla prvním evropským městem, které se mohlo pyšnit kavárnou, zato se zde však vyvinula osobitá kultura pití kávy, jakou nenajdeme v žádném jiném městě.

Reklama

Výběr článků

Načítám