Hlavní obsah

Barevní snowkitoví draci ovládli Černou v Pošumaví

Novinky, Adéla Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslední únorový víkend v Černé v Pošumaví dokonale ovládli draci. Na obloze jich bylo v jednom okamžiku hned několik desítek. Konalo se Mistrovství ČR ve snowkitingu. Adrenalinovou atmosféru dokonale podkreslilo sluncem prozářené lipenské mrazivé počasí a skvělé výkony zúčastněných kiterů a kiterek.

Foto: Adéla Černá

MČR ve Snowkitingu - Race 2018

Článek

Sobotní Race

V sobotu se kiteři i kiterky včetně juniorů utkali hned ve dvou disciplínách. Jednou je Race, kde je cílem prokázat schopnosti nejen v ovládání samotného draka a lyží nebo snowboardu, ale i ve zkušenosti, jak nejlépe trať projet – jezdec musí zvládat nejen jízdu po větru, ale i tzv. stoupání. Právě při stoupání proti větru se velmi často zamíchá pořadí.

Favoritem v kategorii snowboard byl Lukáš Vogeltanz, který jasně potvrdil svou převahu a s přehledem vyhrál. Na lyžích se pak na zlaté příčce umístil Petr Petráš. V závodě nechyběli ani junioři Vojtěch Koška a teprve desetiletý Eliáš Flos. Něžné pohlaví zastoupila jediná žena Gabriela Pindíková.

Freestyle

Na Race v odpoledních hodinách navázal Freestyle. Jezdci v této disciplíně předvádí skoky různé obtížnosti. Diváci se mohli těšit z tzv. „Big Air“ poletů i triků z "wake style" školy. Hodnotí se provedení, náročnost i technická kvalita skoku.

Jednoznačně nejlepším se stal Miroslav Hořejší na snowboardu.

Nedělní maraton

V neděli navázal závod nejnáročnější - maraton. Do tohoto těžkého podniku nastoupilo jen 26 odvážlivců včetně juniora a ženy. Trať je vyznačena v délce 42 km, záleží však na schopnostech kiterů a na větrných podmínkách, jak dlouhou vzdálenost nakonec ujedou, nezřídka i delší než 60 km. Přestože šlo o závod na dlouhou distanci, nebyla nouze o kritické kontaktní okamžiky a v cíli rozhodovaly vteřiny.

Prvenství na lyžích získal Filip Ševčík, v těsném závěsu protnul cíl Martin Lafek, pořadatel sobotního klání. Cenný bronz urval Petr Petráš, kdy těsně v cílové rovince předjel Jana Königsmarka. Boj o bronz byl dramatický, oba dojeli s draky vzájemně propletenými.

V kategorii snowboard zvítězil Miroslav Schütz, zkušený snowkiter, který byl třetí v jednom z nejtěžších long-distance závodů, norském Ragnaroku. Těsně za ním dojel Lukáš Vogeltanz. Bronz patřil Lukášovi Malému, pořadateli maratonu.

Černá v Pošumaví je ideální pro kiting

Zázemí celému mistrovství poskytl kemp Jestřábí v Černé v Pošumaví. Jde o jediné místo na Lipně, kde si kiting mohou vyzkoušet i úplní začátečníci. Pořadatelé tuto lokalitu nezvolili náhodou. Kemp Jestřábí poskytuje nejen kvalitní zázemí pro takové akce, ale jsou zde zároveň jedny z nejlepších podmínek pro snowkiting.

„Trať nemá v ČR obdoby, je náročná nejen vzdáleností, kdy jezdci jedou dlouho v jednom směru, ale i obtížností povrchu. Tehdy pak rozhoduje kvalita kitera, zvolené vybavení a servis a také schopnost jet v co nejideálnější stopě za měnících se podmínek. Nic náročnějšího jsem zatím nejen v ČR ještě nejel,” hodnotil náročnost závodu Lukáš Malý.

„Závod byl jednoznačně skvělou podívanou i pro diváky. Krásnější zimní víkend jsme si nemohli přát,“ komentoval poslední únorový sportovní podnik Petr Beneš, který nejen poskytl pro závod skvělé podmínky zázemí kempu, ale byl i úspěšným reprezentantem v obou závodech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám