Hlavní obsah

Baráčníci se sešli se středočeským hejtmanem Řihákem k diskuzi v kavárně

Novinky, Tomáš Vašíček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prosluněné sobotní odpoledne využila asi padesátka baráčníků z různých míst k přátelskému setkání a diskuzi s hejtmanem Středočeského kraje MVDr. Josefem Řihákem. Setkání proběhlo od 14 hodin v příbramské kavárně U Švejka.

Foto: Tomáš Vašíček

Slavnostní shromáždění Baráčníků.

Článek

Jakmile člověk vstoupil do prostor kavárny, bylo jasné, že osazenstvo netvoří běžní hosté. Na stolech nejrůznější domácí zákusky, koláče a dorty, většina lidí u stolů oblečená do baráčnických stejnokrojů, všude přátelská nálada a smích.

Slavnostní je již zahájení, nechybí hořící svíce na stolech, uctění zemřelých a kulturní vystoupení. Při písni Karla Hašlera Ta naše písnička česká již se sborem zpívali prakticky všichni účastníci setkání. Nechyběla ani česká státní hymna.

Vlastenecko-dobročinná obec baráčnická je nepolitickou společenskou organizací, která se snaží udržet v životě staročeské zvyky a podílí se hojně v mnoha i malých obcích na kulturním a společenském životě. Výjimkou tak nejsou baráčnické plesy, oslavy Dne matek, pořádání akcí pro děti, stavění májek či organizace slavnostních průvodů ve dnech státních svátků ČR.

Příbramského setkání se zúčastnili zástupci z Příbrami, Březnice, Dobřichovic, Zdic a dalších obcí, které spadají pod XVIII. župu T. G. Masaryka, která byla založena 12. října 1934 v Berouně. Bez zajímavosti není ani označení jednotlivých členů mezi sebou, kteří si říkají sousedé a tetičky, a jednotliví funkcionáři se nazývají například panímaminka, pantatínek, rychtář, šafář (zajišťuje občerstvení) či syndyk (jednatel) či berní (hospodář). Právě zpráva o hospodaření byla jedním z bodů sobotního setkání.  V programu byla také zpráva revizní komise alias slídilů účtů.

Pozvání na slavnostní setkání Baráčníků přijal také hejtman Středočeského kraje doktor Josef Řihák (ČSSD), který členky a členy pozdravil a poděkoval jim za jejich činnost a popřál vše dobré do dalšího roku. Hejtman Řihák zdůraznil, že právě baráčnické spolky, dobrovolní hasiči, myslivci, rybáři či sokolové bývají mnohdy jedinou skupinou, která zejména v malých obcích udržují tradice a organizují kulturní akce a podporují pospolitost.

Hejtman Řihák předal také čestná uznání a medaile za udržování tradic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám