Hlavní obsah

Balónky zvaly na sobotní oslavu

Novinky, Václav Vlasák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtvrtek se v Kadani uskutečnil průvod studentů, který byl pozvánkou na sobotní oslavu 150. výročí zemědělského školství v Kadani.

Foto: Václav Vlasák

Budova zemědělské školy.

Článek

V sobotu si v Kadani budou připomínat, že před 150 lety se zde začala psát historie zemědělského školství. Kadaňská zemědělská škola je dokonce druhou nejstarší v České republice. Starší je jen škola v Děčíně.

Výuka začala na tehdejší Rolnické škole Kadaň 7. října 1862, když byly předtím zajištěny dvě učebny, pomůcky a městské pozemky pro výuku. V současné době se zemědělské obory studují na Střední odborné škole služeb a Středním odborném učilišti Kadaň.

Jak potvrdil ředitel školy Jiří Marek, na kulaté výročí se škola připravuje již delší dobu. To se týká především propagace, aby se informace dostaly k co největšímu počtu absolventů.

Poslední hlasitou pozvánkou byl průvod žáků školy, který se ve čtvrtek vydal na kadaňské náměstí. V průvodu nechyběla řízná hudba a dva alegorické vozy.

Studentům nad hlavou vlály balónky s letopočtem 150. „Naše škola během těch 150 let vychovala přes šest tisíc absolventů, kteří se zabývali zemědělskými i jinými obory,“ připomněl všem, kteří dorazili na náměstí Jiří Marek.

Jednou z absolventek školy je i Olga Zörklerová, místostarostka Kadaně, které se dostalo čest dát povel k vypuštění balónků. „Chtěla bych být prvním gratulantem, který té mé i naší škole popřeje všechno nejlepší a minimálně dalších 150 let. Aby si udržela svoje tempo a svoji tradici a aby se do ní rádi vraceli všichni absolventi jako já,“ řekla ještě před vypuštěním balónků.

Sobotních oslav se pochopitelně může zúčastnit i široká veřejnost a seznámit se tak s historií i současností zemědělského školství. K tomu přispěje řada připravovaných expozic.

Slavnostní zahájení oslav se uskuteční v sobotu 6. října v 10.00 hodin. V budově školy a v jejím areálu v ulici 5. května bude připravena řada výstav, které připomenou historii školy i její současnost. Návštěvníci zde najdou ukázky z myslivosti, výstavu zemědělských strojů, výstavu automobilů a motocyklů a uvidí i domácí zvířata.

Zpestřením budou ukázky tvorby žáků ubytovaných v domově mládeže, výstava obrazů, keramiky a skla Ivany Švecové a expozice Severočeských dolů. Od 9.00 do 14.00 hodin budou v areálu „zemědělské školy“ probíhat také farmářské trhy s tradičním sortimentem, zaměřené výhradně na kvalitní zemědělskou a potravinářskou produkci

Především jsou však očekáváni bývalí absolventi, učitelé a zaměstnanci školy. Pro ně bude od 16.00 hodin vyhrazen kulturní dům Střelnice, kde bude také další prostor ke vzpomínkám.

U příležitosti kulatého výročí škola, za přispění několika sponzorů, vydala almanach, který má dvě části - barevnou a černobílou. Historickou část velice podrobně zpracoval Zdeněk Slanina. Jak na závěr ředitel Jiří Marek připomněl, projekt byl realizován s finanční podporou Ústeckého kraje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám