Hlavní obsah

Balet u řeky Ostravice byl zážitkem pro návštěvníky Komenského sadů v Ostravě

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Náhodný návštěvník Komenského sadů a okolí nově upravených břehů řeky Ostravice byl v sobotu 28. září v 15 a 17 hodin velmi překvapen. Tanečníci baletního souboru Národního divadla moravskoslezského zde předváděli úryvky z baletů, které jsou na repertoáru divadla, a ukázky z chystané inscenace Návraty domů.

Foto: Josef Zajíc

Balet v Komenského sadech v Ostravě na břehu řeky Ostravice. 28.9.2013

Článek

Baletní inscenace Návraty domů se skládá ze tří baletů, které jsou věnovány třem českým autorům a třem českým význačným choreografům.

Poprvé v historii NDM zde bude nastudována choreografie Jiřího Kyliána Janáčkova cyklu Po zarostlém chodníčku. Diváci se mohou těšit na choreografii barda české choreografie Pavla Šmoka, Trio g moll na hudbu Bedřicha Smetany. Třetí část triptychu bude balet Bohuslava Martinů Škrtič v choreografii Nataši Novotné, ve které tanečníci uplatní prvky street dance, což je specialita mistra světa a Evropy Patricka Ulmana.

"Třeba technika slowmotion (zpomalení) je velmi efektní a pro diváka zajímavá. V baletu Škrtič využívám například vlny, které jsou základním prvkem electric boogie, nebo trhavé pohyby z názvem poppin. Spolupráce s Natašou je pro mě velkým přínosem a posouvá mě dále. Prvky, které obvykle používám, dostávají nový spád, dynamiku, smysl, což je pro mě skvělá zkušenost," podotkl k inscenaci Patrick Ulman.

Balety Návraty domů předznamenávají projekt Rok české hudby 2014, mimořádnou událost, která již od roku 1924 periodicky každých deset let připomíná výročí významných osobností české hudby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám