Hlavní obsah

Baladyáda Kytice v Semaforu baví a přitahuje i dnešní publikum

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Baladyáda o šesti obrazech od Karla Jaromíra Erbena, Jiřího Suchého a Ferdinanda Havlíka, jejíž první premiéra proběhla před více než 40 lety, stále láká a baví publikum. V pořadí už čtvrté nastudování patrně nejúspěšnější semaforské hry je stále divácky vděčným titulem.

Foto: Semafor

Protagonisté úspěšné baladyády Kytice, kterou uvádí pražský Semafor.

Článek

I když z hvězd, které zářily v prvním nastudování Kytice v roce 1972, účinkují v prozatím posledním nastudování (premiéra proběhla v roce 2009) jen Jitka Molavcová a Jiří Suchý (který je nejen autorem libreta na motivy K. J. Erbena, ale také režisérem), v propracované inscenaci se neztratí ani současní protagonisté.

Rozhodně k nim patří Lucie Černíková, Jiří Štědroň, Jolana Smyčková, Václav Kopta, Tomáš Novotný nebo Felix Slováček ml. Posledně jmenovaný hraje v semaforské kapele na saxofon a klarinet, ale s rozkoší si střihne i postavu Vodníka.

"Samozřejmě, že pamětníci vzpomínají na legendární Kytici ze sedmdesátých let, kdy roli Bludičky hrála a zpívala Hana Zagorová nebo Petra Janů, ale já si vychutnal i poslední nastudování. Je to dáno nejen skvělou muzikou Ferdinanda Havlíka, ale vůbec prokomponovaným tvarem a zpívajícími herci, kteří jsou sice jiní než jejich možná slavnější předchůdci, ale i tak dávají dnešní inscenaci hodně moc," řekl jeden z diváků Josef Štěrba, který nechyběl na zcela vyprodané repríze Kytice v sobotu 9. listopadu.

Baladyáda Kytice, která se po prvním nastudování z roku 1972 dočkala ještě dalších tří (v roce 1991, 1993 a  2009), patří nadále k nejúspěšnějším semaforským titulům. Počtem repríz se pomalu přibližuje k tisícovce.

Překvapivým momentem pro publikum může být i malé jevištní entrée půvabných semaforských uvaděček před přestávkou, stejně jako bonusové vystoupení Jitky Molavcové a Jiřího Suchého v samém závěru představení.

Další listopadové reprízy Kytice proběhnou v pátek 15. a ve čtvrtek 21. listopadu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám