Hlavní obsah

Báječný pokrm uctí premiérový Festival řízků v Bukovanech

Novinky, Eva Opravilová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Není na tom nic složitého – obalit maso ve směsi a osmažit ho. Ale právě řízky potvrzují, že ty nejjednodušší nápady bývají ty nejlepší. Ten plátek masa protažený moukou, vejcem i strouhankou a usmažený dozlatova odmítne snad jen zarytý dietář. My ostatní mu ale rádi podlehneme. Například už brzy při řízkovém festivalu v Bukovanech.

Foto: Eva Opravilová

Řízek z Bukovanského mlýna

Článek

Podle legendy slavný rakouský vojevůdce v dopise císaři Františkovi Josefovi I. doporučil pochoutku, se kterou se seznámil v Itálii. Jednalo se o kotletu obalovanou směsí strouhanky a parmazánu. Císařský kuchař však parmazán k dispozici neměl a nahradil jej moukou a vejcem.

Tak se dostal na počátku 19. století řízek na talíře urozených na císařském dvoře a později i na stoly obyčejných strávníků. Vídeňský řízek neboli Wiener Schnitzel patří mezi jeden z nejvýznamnějších odkazů rakousko-uherské gastronomie. I když je smažený řízek specialitou kuchyně našich jižních sousedů, zdomácněl i v naší kuchyni.

Řízek je možné připravit na nespočet způsobů. Základem dobrého řízku je samozřejmě kvalitní maso, správně naklepané a dobře usmažené. Variabilita v trojobalu, který lze propojit s bylinkami, ořechy, nebo také s pivem či vínem, dodá řízku nový chuťový rozměr, aniž by byla potlačena chuť klasická.

Řízek je zkrátka klasika a na našich stolech se objevuje jako rychlá večeře i sváteční oběd. Šťavnatý řízek s nadýchanou křupavou kůrčičkou, vložený mezi dva krajíce čerstvého chleba a pečlivě zabalen v alobalu, je už tradičně naší oblíbenou svačinkou na cesty.

K uctění tohoto báječného pokrmu se na Bukovanském mlýně rozhodli uspořádat 1. ročník Festivalu řízků a to již tento víkend! Můžete ochutnat různé druhy masa v různých obalech, až už tradiční trojobal, mandle či těstíčko. Pro ryzí fajnšmekry bude v nabídce ten nejslavnější řízek a to pravý vídeňský z telecího masa.

Řízky budou nabízeny ve dvou velikostech a s možností výběru přílohy dle chuti, jako klasický bramborový salát s majonézou, vídeňský bramborový salát, brambory na různé způsoby nebo zeleninové saláty. Po celou dobu akce se bude čepovat výborné pivo uvařené pro tuto příležitost Kyjovským pivovarem.

Hotel Bukovanský mlýn ***

Hotel Bukovanský mlýn *** Bukovany 70, 696 31 Bukovany

Hotel Bukovanský mlýn *** Bukovany 70, 696 31 Bukovany telefon: +420 518 618 011

Hotel Bukovanský mlýn *** Bukovany 70, 696 31 Bukovany telefon: +420 518 618 011 e-mail: info@bukovansky-mlyn.cz

www.bukovansky-mlyn.cz

Termín akce: 28. - 31. ledna (čtvrtek – neděle)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám