Hlavní obsah

Babí léto v maďarských termálních lázních

Novinky, Karel Kavička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Maďarské termální lázně umí potěšit již na jaře před hlavní turistickou sezónou, stejně tak i v jejím závěru. Zvláště když se babí léto vydaří.

Foto: Karel Kavička

Termální lázně Zsóry s venkovními koupališti

Článek

Po návštěvě v Hévízu, Soproni a dalších místech jsme se tentokrát vypravili na východ Maďarska do lázní Zsóry poblíž města Mezőkövesd.

Po dálnicích je to ze střední Moravy asi čtyři hodiny cesty autem, po běžných silnicích kolem sedmi hodin (450 km). Doporučuji trasu přes Trnavu a Nitru.

Mezőkövesd je město ležící na severovýchodě Maďarska, na úpatí hornaté oblasti Bükk, vzdálené zhruba padesát kilometrů od Miskolce, a asi patnáct až dvacet kilometrů od Egeru. Už v hotelu se třemi hvězdičkami na vás čeká velmi slušné ubytování a polopenze s bohatým výběrem maďarské kuchyně. A to formou bufetu, kde si můžete vybrat, co hrdlo ráčí.

Lázně založil Lajos Szentléleki Zsóry, poslanec parlamentu před 2. světovou válkou. V roce 1938 hledal na vlastních pozemcích ložiska nafty. Naftu nenašel, ale 25. února roku 1939 začala z hloubky 875 metrů vyvěrat termální voda. Má bohaté léčebné účinky a patří k nejvzácnějším v Maďarsku, ale i v celé Evropě.

Voda díky obsahu vápníku, hořčíku a hydrokarbonátu má protizánětlivé účinky. Vysoký obsah chloridu podporuje imunitní systém těla, má oživující a všeobecně posilující účinky. Vysoká koncentrace síry napomáhá jejímu snadnějšímu vstřebávání lidskou pokožkou a přispívá ke snižování krevního tlaku a dokonce cholesterolu. Jde o účinnou formu prevence proti arterioskleróze. Rovněž pomáhá při léčbě kožních onemocnění, zejména lupénky.

Termální lázně Zsóry tvoří komplex lázeňských budov s venkovními koupališti, skládajícími se ze tří termálních krytých bazénů s vodou o různé teplotě, dále je zde relaxační bazén a dva venkovní bazény s termální vodou (36 až 40°C). Termální voda má krásné modrozelené zbarvení a voní sírou. Koupaliště jsou v rozlehlém upraveném parku.

Je zde vidět hodně návštěvníků z Polska, Slovenska, ale také z České republiky a Německa. Pokud chcete strávit několik velmi příjemných dnů, odpočinout si a udělat něco pro své zdraví, vypravte se do termálních lázní v Maďarsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám