Hlavní obsah

Autorská výstava obrazů Martina Salajky v galerii Kotelna

Novinky, Eva Kočová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V říčanské galerii Kotelna začne v pátek 7. června nová výstava Martina Salajky Obrazy. Mladý malíř zde představí velkoformátové obrazy z poslední doby. Vernisáž se uskuteční 6. června od 18.00 hodin. Výstava potrvá do 12. července.

Foto: Eva Kočová

Pozvánka na výstavu

Článek

Martin Salajka se ve své tvorbě dlouhodobě zabývá tématy a náznaky příběhů, které nejsou v současném umění příliš hojně zastoupené. Odkazují k tradici romantizujícího přístupu k přírodě jako k tajemné síle, která člověka spojuje s přítomností magična a mysticismu, která obnovuje smyslový a pudový vztah k základním živlům.

Častými výjevy jsou zvířata jako na příklad sova, vlk, nebo noční motýl, které si běžně spojujeme se symbolickými významy moudrosti, odvahy, samotářství nebo smrti. Salajka tak nemaluje nic, co by nebylo skryto v podvědomí každého jedince.

Co je na jeho obrazech odzbrojující, je ona přesvědčivost a bezelstnost, se kterou tak činí. Těžkost, která na nás padá při prvním pohledu na jeho díla, je tak brzy vystřídána imaginativní kontemplací stojící mimo racionalitu a intelekt. Salajkova tvorba tak představuje druh prostoru za zrcadlem, cestu do podvědomí, při které není čas na sebeklam. 

Reklama

Výběr článků

Načítám