Hlavní obsah

Autobusový výlet na Lysou horu se vydařil

Novinky, Josef Zajíc

Společnost ČSAD Frýdek-Místek již od roku 2005 uspořádává na základě povolení ministerstva životního prostředí pro starší občany a rodiny s dětmi autobusové výlety na Lysou horu v Beskydech. Vyjíždí se třikrát týdně vždy z obce Raškovice u Frýdku-Místku. Jedna z takových cest se uskutečnila v pátek 22. června. A i přes zhoršené počasí se povedla.

Foto: Josef Zajíc

Start výletu na Lysou horu

Článek

Autobus se v Raškovicích v pátek zcela zaplnil a na pokyny vedoucí výpravy v 8:30 vyjel vstříc vrcholu nevyšší hory Beskyd, Lysé hory, která ční do výšky 1323 metrů nad mořem.

Páteční výjezd je komentovaný

Nápad vznikl již před mnoha lety. Nakonec se roku 2005 podařilo společnosti ČSAD Frýdek-Místek vyřídit povolení a uspořádat vždy v pátek komentovaný výlet na Lysou horu. Výlet byl cílený na starší lidi, kteří absolvovat výšlap na horu již nedokážou.

„Zájem byl značný, tudíž se po dalším jednání v roce 2007 podařilo uspořádat dva výjezdy v týdnu. A v současné době se organizovaně, na předem provedenou registraci, vyjíždí z Raškovic třikrát týdně: vždy v pondělí, ve středu a v pátek. Výjezd v pátek je s komentovaným výkladem,” informovala průvodkyně Markéta Kovářová.

Lysou horu zanesli do map již v roce 1261

Po nádherných slunečných dnech s absolutním výhledem se nyní počasí zhoršilo. Bylo chladno, ale nepršelo. V obci Krásná autobus zatočil na soukromou cestu, která byla vybudována v roce 1980, kdy se na Lysé hoře postavil nový vysílač. Na 77 metrů vysoká věž je viditelná ze širokého okolí.

Asfaltová cesta na vrchol hory měří 8,7 kilometru. Podle průvodkyně byla Lysá hora do map zakreslena již v roce 1261. Jak se území osídlovalo, lidé si cestu na krásný kopec s vyhlídkami do krajiny nacházeli čím dál častěji.

Turisté stavěli chaty

První útulnu postavili němečtí turisté již v roce 1880. V roce 1895 byla na stejném místě postavena chata Slezský dům. Čeští turisté se nenechali zahanbit a v letech 1933 až 1935 postavili krásnou chatu – později s názvem Bezručova chata. V roce 1948 byly obě chaty znárodněné. Roku 1972 vyhořela Slezská chata a o šest let později postihl stejný osud i chatu Petra Bezruče.

V současné době – od roku 2016 – jsou na Lysé hoře tři chaty: nová chata Petra Bezruče a postupně budovaný komplex tří chat Pětka, Desítka a Emil Zátopek - Maraton. Chata Pětka je ve výstavbě, proto jsou zatím jen tři.

Těsně pod vrcholem stojí další stavba, která byla na Lysé hoře jako první. V roce 1953 byla zahájena zděná stavba meteorologické stanice. Byla dokončena 6. října 1954. V této podobě, po několika rekonstrukcích a modernizacích přístrojů, zavedení internetu a dalších moderních služeb, slouží dodnes.

Pohladit si placku na obelisku

V 11:20 byl autobus opět plný. Spokojení cestovatelé odjížděli zpět do Raškovic. Neúnavná vedoucí výpravy a komentátorka přítomným vyprávěla zajímavosti, historky, báje a pravdy z dob minulých i přítomných.

„Na vrcholu je obelisk, na obelisku je měděna placka. Kdo si ji pohladil, má zaručeno, že se sem zase vrátí,” uzavřela s tím, že k 1. dubnu 2019 se tam opět otevře takzvaná registrační brána.

Reklama

Výběr článků

Načítám