Hlavní obsah

Atlantik vystavuje současný německý komiks

Novinky, Vladimír Šmehlík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V ostravském klubu Atlantik je k vidění výstava, mapující vývoj současného německého komiksu za posledních dvacet let. Výběr 25 obrazů představuje různé formy německé komiksové kultury.

Foto: Vladimír Šmehlík

Komiks, Manga a spol.

Článek

Putovní výstavu připravil pražský Goethe Institut, navázal tak na původní projekt Matthiase Schneidera. Na výstavě jsou prezentována díla 13 současných německých autorů, kteří v průběhu posledních dvaceti let výrazně ovlivnili německou komiksovou kulturu. Mladší z nich se častěji přiklánějí ke stylu Manga, jiní navazují na poválečné tradice komiksu.

Komiks se jako specifický žánr  v Německu těší mnohem větší oblibě než u nás, běžně se studuje na uměleckých vysokých školách. Komiksy vydávají v mnoha různých edicích nejvýznamnější německé nakladatelské domy.

Častým tématem komiksu se stává otázka vlastní identity nebo třeba reflexe novodobých německých dějin, či reakce na současné dění ve společnosti. Mezi vystavenými obrazy najdeme například i díla Anke Feurchtenberger, která byla jmenována profesorkou ilustrace na Vysoké škole užitého umění v Hamburku, kde vychovává nastupující generaci kreslířů a ilustrátorů komiksu. 

Výstava v ostravském klubu Atlantik už přilákala desítky návštěvníků. K vidění bude až do 18. prosince. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám