Hlavní obsah

Armáda spásy v Ostravě nabízela Vánoční polévku

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtvrtek 21. prosince 2017 Armáda spásy v Ostravě připravila pro veřejnost Vánoční polévku. Tu potřebným i těm, kteří chtěli jen ochutnat skvělou italskou hrachovou polévku, servírovali na Masarykově náměstí zástupci vedení města a městských obvodů Moravská Ostrava a Přívoz a Ostrava-Jih.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 21.12.2017 Masarykovo náměstí. Vánoční Ostrava.

Článek

V Ostravě 21. prosince vydatně nasněžilo. Masarykovo náměstí, kde probíhají trhy a kulturní podniky, v provozu je Vánoční kluziště, vypadalo jako v pohádce. Hrála hudba, voněly pochutiny a u krásného Vánočního stromu Armáda spásy připravila pro všechny příchozí tradiční charitativní akci.

„Polévku připravujeme pro všechny lidi dobré vůle. Především samozřejmě pro potřebné, kteří jsou buď bezdomovci nebo velmi chudí lidé. Armáda spásy má tří základní symboly: mýdlo, spasení a polévka. Dnešním vydáváním Vánoční polévky symbolizujeme spojení potřebných s těmi, kteří potřebným pomáhají. Připravili jsme 60 litrů vynikající italské hrachové polévky, která byla uvařena v našem zařízení v Ostravě-Kunčičkách. To znamená, že je připraveno asi 180 porcí, které tady budeme nabízet,” sdělil Jiří Vonšík, ředitel Armády spásy v Ostravě-Fifejdách.

V 15.00 hodin se dostavila starostka městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz Petra Bernfeldová, náměstci primátora města Ostravy Michal Mariánek, Zbyněk Pražák a radní městské obvodu Ostrava-Jih Markéta Langrová. Oblékli si slušivé pracovní zástěry s logem Armády spásy a začali zájemcům servírovat do misek polévku.

Lidé nejdříve okukovali a pak se odvážili a polévku okusili. Chutnala. Při dobrém jídle padlo i dobré slovo a ti, co polévku ochutnali, kvitovali s povděkem, že se taková akce pořádá. Stáli vedle sebe opravdu ti potřební, ale také ti co polévku ochutnali a přidali do pokladničky Armády spásy dobrovolnou cenu za chutné, teplé jídlo.

„Tato akce Armády spásy se pořádá již delší dobu. Já se snažím každoročně se akce zúčastnit. Dlouhou dobu jsem měl na starosti problematiku sociálních věcí a vím, že je potřeba, aby se pomáhalo lidem, kteří to potřebují. Tímhle způsobem se snažíme ukázat přítomným lidem, že tady existují sociální služby, ukázat, že je snaha pomoci potřebným,” vysvětlil konání akce Zbyněk Pražák, náměstek primátora města Ostravy.

Nejedná se o ojedinělou akci. Armáda spásy a jiné organizace, jako třeba Charita, Diakonie, tak permanentně pomáhají lidem hlavně v období, kdy je zima, kdy lidé třeba strádají. 

„Je třeba konstatovat, že v Ostravě nemusí nikdo strádat zimou z těch lidí, kteří jsou bez domova, protože je dostatek zařízení, která je, třeba jen krátkodobě, mohou přijmout a pomoci jim. Dostanou tam v teple základní zabezpečení, jako je strava i oblečení, pokud jej potřebují,” dodal Zbyněk Pražák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám