Hlavní obsah

Archivy byly dnes veřejnosti otevřené

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezinárodní den archivů připadá na 9. června. V tento den jsou archivy pro občany otevřené. Mohou je navštívit a podívat se na vzácné listiny, které jinak neuvidí.

Foto: Josef Zajíc

Firemní archiv Vítkovice a.s.

Článek

Každý archiv má svá specifika a archivuje dokumenty v  oblasti své  působnosti. Navštívili jsme podnikový archiv Vítkovice a. s., největší tohoto typu v České republice, který se této akce zúčastňuje.

Podnikový archiv Vítkovice a. s. sídlí ve Vítkovicích v blízkosti budovy Městského úřadu Vítkovice. Ve svých archiváliích sdružuje dokumenty, které dokládají, co všechno se událo od založení Vítkovických železáren v roce 1828 až do dnešní doby.

Najdeme zde zakládající listinu arcivévody arcibiskupa Rudolfa Jana, který Vítkovické železárny v roce 1828 založil. Také byla vystavena Smlouva o prodeji Rudolfovy hutě z roku 1848, kdy Vítkovické železárny definitivně kupuje Salomon Mayer von Rothschild.

Viděli jsme katastrální mapy, které ukazují rozrůstání Vítkovických železáren od roku 1833 do 1873. Jsou zde ukázky propagačních návrhů dělnických domů, které byly pak relizovány.

Samozřejmě jsou vystaveny i další exponáty archivu, fotografie z návštěvy císaře i později z návštěvy prvního československého prezidenta, mapy, důležité listiny, smlouvy o podnájmu domů a podobně.

Občané, kteří potřebují závažné informace, a badatelé mohou archiv navštívit kdykoli v určené pracovní době archivu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám