Hlavní obsah

Archiv vůní v klášteře Kladruby zahajuje další sezónu

Novinky, Silvie Strachotová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslední dubnový víkend se v Kladrubech u Stříbra opět slavnostně otevře Archiv vůní. Zájemci si mohou přivonět ke kadidlu, myrze i parfémům, jejichž vznik inspirovaly zdi zdejšího kláštera.

Foto: Silvie Strachotová

Archiv vůní v klášteře Kladruby

Článek

Ambra, kadidlo, myrha… Vonné látky a parfémy provázejí lidstvo již celá staletí. Zalíbení v nich našli již starověcí Egypťané, Řekové či Římané. Ve středověku se jednalo o obzvlášť cenný obchodní artikl. Archiv vůní, stálá expozice vytvořená ve spolupráci s parfumérkou Petrou Hlavatou, má právě tyto vůně připomenout.

Pro klášter Kladruby byly vytvořeny tři vůně. Triptych Monastery tvoří parfémy a vykuřovací směsi Stella Santini, Apotheosa a Madona. Inspirací pro ně se stal zdejší klášter s kostelem zasvěceným Nanebevzetí Panny Marie.

Pro rok 2018 vytvořila Petra Hlavatá vůni s názvem Eleonora White, která má připomenout život a tragickou smrt kněžny Eleonory Windischgrätz.

Program v Archivu vůní zahajuje v sobotu 28. dubna ve 14:00 hodin přednáška o Triptychu Monastery, následuje vonná prohlídka a představení vůně Eleonora White. Vstup na slavnostní zahájení Archivu vůní je zdarma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám