Hlavní obsah

Antonín Vojtek představí svou abstraktní tvorbu v Městském muzeu a galerii Břeclav

Novinky, Nina Zháňalová

Známý jihomoravský krajinář Antonín Vojtek premiérově představí svou abstraktní tvorbu. Příznivci umělce budou mít jedinečnou příležitost shlédnout kolekci více než 40 obrazů s příznačným názvem Odjinud.

Článek

Městské muzeum a galerie Břeclav představí zcela neobvyklou tvorbu Antonína Vojtka, břeclavského malíře, který proslul zejména svými obrazy jižní Moravy. V muzeu Pod vodárnou nás Antonín Vojtek seznámí s jinou rovinou své tvorby – a to s tvorbou abstraktní. Celkem čtyřicet čtvercových pláten  představí jako ucelenou kolekci vůbec poprvé. 

K abstrakci se vrací po více než padesáti letech, aby znovu vzdal hold geometrickým tvarům, které velmi úspěšně aplikuje i do svých krajin. Stylem, který je pro Vojtkovu tvorbu typický, tvoří kompozice, jejichž hlavním motivem je prostor. Ten je tvořený geometrickými objekty rozličných tvarů, dohromady dávajících jakýsi průhled nebo cestu do jiného světa. Od toho taky získala výstava svůj název – Odjinud.

Největší inspirací pro tento cyklus byl podle malíře sen, ve kterém si prošel cestu až k Bohu. Právě pocit této cesty navozují vystavené olejomalby. V obrazech lze ale kromě cesty odjinud nalézt i další inspirační zdroj, a to je příroda, která malíře provází celý život, a která je pro něj velkou inspirací. Jeho obrazy nabádají k meditaci a vyzývají k hledání a pochopení duše krajiny.

Antonín Vojtek svým novým cyklem maleb zcela posouvá svůj výtvarný projev. Jeho obdiv ke geometrii je patrný i v krajinomalbě, ale až zde ji prezentuje v její čistotě a povyšuje ji do harmonizujícího celku, který oslovuje návštěvníky mnohdy více než krajina s jasně daným motivem.

Výstava Odjinud je Vojtkovou 201. výstavou a zároveň premiérou abstraktního cyklu, který soustavně tvořil osm let. Malíř, který svým významem dalece přesáhl hranice regionu, v Městském muzeu a galerii vystavuje po dlouhých šesti letech. O hloubce jeho geometrického projevu se můžete přijít přesvědčit na vernisáž, která bude v rámci oslav svatováclavských slavností zahájena 24. září v 17:00 v muzeu Pod vodárnou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám