Hlavní obsah

Animánie: svátek animace i filmové výchovy se blíží

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než 200 krátkých animovaných filmů vytvořených dětmi, pozoruhodné praktické workshopy, výjimečné celovečerní animované filmy, výstavy filmových dekorací, prezentace nových počítačových her, to vše slibuje 12. ročník Mezinárodního festivalu animovaných filmů Animánie.

Foto: Animánie

Lajku do Plzně doprovodí sám autor Aurel Klimt.

Článek

Letos proběhne od 16. do 19. listopadu v Plzni v prostorách Moving Station a Cafe Anděl. Jeho leitmotivem je letos téma SEN.

„Soutěžní část festivalu se rok od roku rozšiřuje a podstatně se rozšiřuje i mezinárodní účast. Filmy na festival posílají děti různého věku, od malých autorů z prvních tříd po studenty vysokých uměleckých škol,” uvedl ředitel Festivalu Animánie Jan Příhoda.

Na přehlídku, která je asi největší svého druhu v České republice, míří každý rok stovky filmařů nejmladší generace, kteří představují svá díla ostatním, navštěvují workshopy, besedy o filmech i setkání s profesionálními tvůrci.

„Profesionální filmaři k nám většinou doprovázejí své nové či starší snímky a dětem představují jejich vznik,” dodal Příhoda.

Letos se mají diváci a účastníci festivalu na co těšit. Srpnový hit Hurvínek a kouzelné muzeum, který poprvé převedl slavné české hrdiny, původem z Plzně, do světa počítačové animace, doprovodí v sobotu 18. 11. syn nástupce Josefa Skupy a dlouholetého principála Divadla S+H Miloš Kirschner ml. Do Plzně s ním zavítá režisér a producent filmového Hurvínka Martin Kotík.

O den později bude na Animánii uveden také nový film Aurela Klimta Lajka. Pozoruhodný projekt, který má původ v divadelní inscenaci o prvním vesmírném psu, vznikal řadu let. Lajku do Plzně doprovodí sám autor Aurel Klimt. Festival připomene i kultovní animák z roku 2009 Na půdě aneb Kdo má dneska narozeniny.

Tradičně zajímavá setkání slibují také programy porotců festivalové soutěže. Filmy bude letos hodnotit jedna z nejlepších současných režisérek české animace Kristýna Dufková. Ta uvede také pásmo svých filmů. Zahraniční část poroty tvoří pedagogové filmové výchovy. Z Itálie míří do Plzně pedagog a filmař Roberto Paganelli, z Polska přijede pedagožka a filmová teoretička Paulina Zacharek.

Návštěvníky festivalu čeká i bohatá interaktivní část. „Každý den probíhají otevřené i specializované praktické dílny filmu a animace,” řekl Příhoda.

Festival, ve spolupráci s Vodárnou Plzeň, chystá workshop na téma Vodní živel v animaci, se studenty bratislavské Vysoké školy múzických umění si děti vyrobí vlastní loutky, ve spolupráci s Divadlem Alfa proběhne dílna filmového zvuku, návštěvníci mohou zajít i na dílnu jednoduché animace či na scénáristický workshop.

Patronem části festivalu, věnované počítačovým hrám, je opět studio Amanita Design. Jeho dvorní výtvarník Jaromír Plachý představí na festivalu aktuální herní novinku Chuchel.

O pozoruhodnou výstavu se letos postarala Vysoká škola múzických umění v Bratislavě, která do Plzně veze rozsáhlou kolekci loutek, dekorací a filmových návrhů, které vytvořili studenti v uplynulých letech.

Letošní Animánie chystá i bohatý program, věnovaný filmové a audiovizuální výchově. Ve spolupráci s kanceláří Kreativní Evropa ČR proběhne v Plzni například seminář, který představuje nadějné projekty mediálního vzdělávání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám