Hlavní obsah

Anežka Drahotová na Ostravských okruzích opět uspěla

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu se konal v Ostravě - Porubě na Hlavní třídě pravidelný cyklistický závod Ostravské okruhy. Letos jako XI. ročník memoriálu Jana Veselého v silniční cyklistice. V kategorii žen závodily reprezentantky atletiky Anežka Drahotová a její sestra Eliška.

Foto: Josef Zajíc

Memoriál Jana Veselého v silniční cyklistice. Ostrava - Poruba, Hlavní třída 23.8.2014

Článek

Závody v silniční cyklistice jako XI. ročník Memoriálu Jana Veselého začaly v sobotu na Hlavní třídě v Ostravě - Porubě  již v 9 hodin jízdami školní mládeže. Pokračovaly závody pro veřejnost, kde si zájemci mohli vyzkoušet jízdu na 12 kol a odjet na okruhu 1200 m 10 km.

Memoriál je nazván podle fenomenálního  cyklisty Jana Veselého (17. 5. 1923 - 10. 2. 2003), který 9x absolvoval Závod míru a v roce 1949 celý závod s přehledem vyhrál. Na tomto závodě vyhrál i etapu, která končila v Ostravě. Janu Veselému byl udělen čestný titul Cyklista století.

Od 10.30 pořadatelé připravili pravidelné závody 18. ročníku Slezského poháru pro amatérské cyklisty ve všech vyhlášených věkových kategoriích.

Odpoledne v 16 hodin na start nastoupili mladí kadeti. V té době se rozcvičovaly na svůj start ženy a juniorky. Ke startu se připravovaly i vynikající atletky, cyklistky a běžkyně sestry Anežka a Eliška Drahotovy.

Anežka Drahotová je nositelka zlaté medaile z MEJ 2013 v chůzi na 10 km, zlatou medaili získala také na MSJ 2014 v chůzi na 10 km, kde zvládla chůzi ve světovém rekordu za 42:47.25. Na letošním Mistrovství Evropy, už mezi seniorkami, obsadila třetí místo a pro Českou republiku získala bronzovou medaili. Na start Českého poháru mládeže a žen pro rok 2014 se v Ostravě postavila se svojí sestrou, neméně zdatnou sportovkyní a reprezentantkou ČR Eliškou.

Start juniorek a žen byl zahájen v 16:45. Závody po celou dobu komentoval Jindřich Pulman spolu s ostravským rozhlasovým komentátorem sportovních pořadů Emilem Bicanem.

Před startem juniorek a žen Anežku Drahotovou přivítali ostravští organizátoři Oldřich Zvolánek, technický ředitel závodu a Aleš Depta, český olympionik, šermíř, který bojoval na OH v Atlantě. Závodnice obdržela kytičku a krásného koníka jako symbol Ostravy.

Po startu bodovacího závodu na 18 okruhů a 21,6 km se vždy po každém třetím okruhu nejrychlejšímu přidělují body (5,3,2,1), za každý projetý okruh obdrží závodníci na prvním a druhém místě 2 a 1 bod.

Anežka Drahotová nenechala nic náhodě. Ihned po startu se postupně dostala do vedení a udělala si patřičný náskok a tak suverénně dojela až do cíle.

Na stupních vítězů pak obdržela Anežka Drahotová, jezdící za cyklistickou stáj Talent Šimůnek, krásný pohár a žluté tílko vítěze závodu. Druhé místo obsadila polská reprezentantka Justina Kaczerková před třetí Veronikou Kotalovou.

Od 17:30 byly závody v režii mužů. Nejdříve odjeli bodovací závod junioři na 36 kol a ujeli 43,2 km. S přehledem jezdil vítěz závodu Michal Brázda, který nasbíral 49 bodů.

V 19 hodin odstartoval hlavní závod na 40 hladkých okruhů, tedy na 100 km. Pořadatelé pro závodníky vyhlásili 8 finančních prémií.

Podrobné informace a výsledky: www.memorialjv.cz

Související témata:

Výběr článků

Načítám