Hlavní obsah

Aneta Langerová v Písku potvrdila, že ze SuperStar nevzcházejí jen krátce se mihnoucí hvězdy

Novinky, Petr Hejna

Aneta Langerová dorazila 21. dubna v rámci jarního turné k albu Na Radosti též do města nad Otavou, a to v doprovodu kapely, složené z opravdu jedinečných muzikantských osobností, známých i z pražské progresivní jazzové scény. Sestava dávala záruku invenční podpory zpěvačky.

Foto: Tom Droppa
Článek

Sympatická vítězka prvního ročníku talentové soutěže Česko hledá SuperStar 2004 za dobu svého působení na hudební scéně zaslouženě získala i další ocenění, od prvotních titulů Objev roku na Českém slavíku i Andělech, aby následně v klání o Českého slavíka dvakrát zvítězila. Neminulo ji uznání v cenách Anděl jak za klipy, tak coby zpěvačka.  

Kapelu Anety Langerové tvoří významný spoluautor materiálu z posledního alba, hráč na klávesové nástroje, aranžér a spolutextař Jakub Zitko. Ten je jinak, stejně jako baskytarista Jakub Vejnar členem experimentům a elektronice se nebránící formace Muff. Bubeníka Martina Kopřivu můžeme slyšet jako člena kapely T4 (dále Roman Dragoun, Guma Kulhánek, Stanislav Kubeš), s jazzovým kytaristou Romanem Pokorným, pianistou Najponkem, nebo popjazzovou sestavou Lanugo. Dalším členem je kytarista Ludvík Kulich, rovněž bývalý student Ježkovy konzervatoře v Praze - ten pro změnu u ryze akustické kytary je k zastižení v partě Mančos, která ctí swingové cítění a živelnost gypsy music.

Barvy doprovodné kapely obohacuje smyčcové trio, mezi dvěma dámami, houslistkou Veronkou Vališovou a violoncellistkou a zpěvačkou Dorotou Barovou (Tara Fuki, Vertigo…) je dalším nepřehlédnutelným mužem souboru Vladan Malinjak, violista Symfonického orchestru hl. m. Prahy, ČNSO, či člen Kvintesence Quartetu.

Album Na Radosti má přímý vztah k jižním Čechám, při několika pobytech na šumavské chalupě vznikl v tandemu Langerová - Zitko materiál inspirovaný touto lokalitou. Na koncertu tedy pochopitelně zazněly skladby z tohoto vyzrálého hudebního počinu, stejně jako publikem očekávané nové i starší hity, došlo samozřejmě na finální přídavek v podobě Vody živé.

Takřka dvouhodinový koncert s příjemným zvukem nabídl Langerovou v různých polohách, jak s doprovodem kompletní kapely, tak v různě modifikovaných komorních seskupeních. Decentní světelná show ladila s repertoárem i kultivovaným prostředím Divadla Fráni Šrámka, kam pořádající Centrum kultury koncert situovalo.

Zdaleka ne každý úspěšný finalista podobných soutěží, které byly odrazovým můstkem pro Anetu a její talent, je předem i následně člověk s pevným hudebním a osobním postojem. Je potěšující, že Aneta si drží oblibu veřejnosti i odborné kritiky, protože to, co na svém albu a turné nabízí, je na hony vzdáleno představě plytkého podbízení se nicotnou, leč širou veřejností žádanou lacině komerční (vesměs dobře však honorovanou) tvorbou, prostou jak neotřelých hudebních nápadů, tak smysluplných textů. Kvalitní materiál alba posledního alba v podání jak dobrých muzikantů, tak přes četné úspěchy skromně působící zpěvačkou - každým pohledem rozdávající z pódia radost, se dočkal zaslouženého bouřlivého potlesku.  

Na webu Anety Langerové najdete termíny jejích dalších zastávek turné, koncert se symfonickým orchestrem na Smetanově Litomyšli je bohužel avizovaný jako již vyprodaný. Nicméně květen nabídne Radost jak severu Čech, tak Šumavě bližším Klatovům nebo Vodňanům.

Reklama

Výběr článků

Načítám