Hlavní obsah

Andělé na libereckém nebi, dýňová polévka, živý betlém a ohňostroj

Novinky, Milan Turek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novinkou libereckých Vánoc byl let andělů s vánočním světlem. Vedle vánočního stromu zdobí náměstí pyramida, betlémská scéna a jeviště, kde se bude podávat primátorská dýňová polévka. Vyvrcholením bude silvestrovský ohňostroj a první den v roce výstup na Ještěd. Atmosféru vytvoří také řada koncertů.

Foto: Milan Turek

Vánoční pyramida přibližuje Liberec německým vánočním trhům

Článek

Nejbližší vánoční trh se zajímavým programem je až v padesát kilometrů vzdáleném Görlitzu a tak severočeská metropole je přitažlivá vánoční atmosférou také pro německé a polské občany.

Nájezdy sousedů do města za laciné jízdné na železnici začínají hned jedním z  ranních vlaků. Součástí návštěv se stává nejdříve Ještěd a potom centrum. Nejnavštěvovanější je zoologická zahrada, o Vánocích vánoční trh.  Početná skupina je především z Lužice, ale běžně přijíždějí z Drážďan a Berlína. V poslední době se objevují Švédové nebo Finové, ale i Rusové. Vedle Poláků jsou početnou skupinou Holanďané.

Na letošní rozsvícení patnáctimetrového vánočního stromu ze zahrady občana z městské čtvrti Františkov se zaplnilo celé náměstí. V okolí plno sněhu, vichr a sychravo neodradilo diváky zvědavé, zda primátor Tibor Batthyány rozsvítí strom napoprvé. Vloni se mu to totiž nepovedlo pro závadu na rozvodech.

Tmavá aréna náměstí do posledního místečka zaplněná občany ožila zcela netradiční scénou, na níž čekalo zaplněné liberecké náměstí během nedělního slavnostního rozsvícení vánočního stromu a zahájení adventu.

Ze třetího patra radnice na téměř neviditelném laně přilétaly chimérické andělské bytosti nebeských výšin, aby předaly primátorovi betlémský oheň k rozsvícení stromu. Liberecká radnice má na svém dvoře ještě jeden vánoční strom primátora, kam si zavěšují svá přání děti z ústavů.  Dárky jim pak předá sám primátor o Štědrém dnu.

Vánoční trh má své centrum u radnice, stánky jsou ale také na dolním Soukenném náměstí. Prodejci nabízejí tradiční vánoční ozdoby, místní produkty a bohatou nabídku občerstvení. Svařené víno tentokrát šenkují do hrnku s libereckým znakem.

Opravdovou atmosféru českých Vánoc vytvoří nesčetně koncertů nejen na náměstí, v radnici, ale také v řadě různých libereckých kulturních institucí. Koledy se budou zpívat jako hlavní motiv Vánoc mnoha pěveckými sbory, budou hrány  hudebníky různých směrů. Klasickou Rybovu vánoční mši bude zpívat sbor Ještěd  v ruprechtickém kostele sv. Antonína, ale nejvíce navštívenými budou vystoupení před radnicí.

Pro seniory pořádá magistrát koncerty ve slavnostní zasedací síni. Na jevišti v rohu náměstí vystoupí především liberecké dětské soubory, vedle nejznámějšího Severáčku se představí Lesněnky, soubor z Jabloňové a několik mateřských škol. 

Koncerty nejsou jedinými na programu trhů. Na jejich zahájení se podílela také křesťanská obec projevem arciděkana Jurnečky.

Návštěvníci se setkají se živými postavami biblického příběhu, sportovci i amatéři se zaběhnou Mikulášský běh. Podávat se bude dýňová polévka. Vyvrcholením Vánoc bude silvestrovský ohňostroj a na Nový rok se vydají turisté na Ještěd od hanychovského Turistického informačního centra.

Jako každoročně se Liberečané a lidé z okolí vydávají vlakem do Drážďan na Štrýclmarkt. Ochutnat Heurige nebo štolu se vydávají tisíce lidí, proto železnice posiluje spojení přímými přidanými vlaky.

Související témata:

Výběr článků

Načítám