Hlavní obsah

(An)organické kódy v říčanské galerii

Novinky, Eva Kočová

Výstavní sezónu 2015 zahájila říčanská galerie Kotelna společnou výstavou dvou mladých umělců - malíře Tomáše Tichého a sochaře Ondřeje Olivy. Výstava s názvem (AN)ORGANICKÉ KÓDY představuje tvorbu z posledních let a k vidění jsou velkoformátové obrazy i plastiky.

Foto: Eva Kočová
Článek

Tématem malby Tomáše Tichého jsou okrajové atributy technické civilizace. Autor sice maluje reálné věci, avšak zobrazené scény nejsou „realistické“ - jejich rozostřenost, různá měřítka i několik perspektiv v jednom obraze stvrzují dojem, že výjevy nejsou výseky reality, nýbrž umělcova niterná představa světa.

Zvláštní roli vnáší do Tichého obrazů neurčité světlo, které je pro Tomáše Tichého „naděje, jež vyvažuje negaci, má obrovskou moc energie, která člověka nabíjí“.

Nevšední sochařská tvorba Ondřeje Olivy je na jedné straně zakotvena v pevné konstrukci chladně budované struktury formy, na straně druhé počítá se světlem, rafinovaností odrazu a pohlcování tvaru. 

Oba výtvarníci jsou absolventy Akademie výtvarných umění v Praze. Tomáš Tichý absolvoval v ateliéru Restaurování výtvarných děl malířských u prof. Karla Strettiho a paralelně se také věnoval volné malbě. Ondřej Oliva studoval v ateliéru Sochařství I. Jaroslava Róny. Kurátorkou výstavy je Eva Neumannová.

Výstava potrvá do 21. února.

Reklama

Výběr článků

Načítám