Hlavní obsah

Amnesty Maraton doběhl i do Ostravy

Novinky, Tereza Bednaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Běžíme maraton. Tentokrát ale nepotřebujeme silné nohy, nýbrž silného ducha a pero v ruce.

Foto: Amnesty international
Článek

Stejně jako v minulých letech spouští mezinárodní organizace Amnesty International u příležitosti Mezinárodního dne lidských práv (10. prosince) monstrózní akci Maraton psaní dopisů, jejímž cílem je podpora nespravedlivě vězněných a státem šikanovaných jednotlivců a komunit, kterým byla upřena jejich lidská práva. 

Do organizace se zapojuje přes 80 zemí světa, desítky měst, kaváren, škol, klubů, galerií a center, přičemž si české rozložení sil můžete prohlédnout na této mapě. Úkolem nás všech, kteří jsme se rozhodli pomoci, je „pouze“ napsat dopis, případně koupit známku. Více hlav, více rozumu… více rukou, více pytlů plné dopisů, větší apel na vlády, které utlačují své občany.

Zvědavce a zájemce z Ostravy a okolí rádi uvítáme v útulném čajovenském „bunkru“ Pandžáb, na ulici 28. Října 124, od 17. hodiny úterní, přímo na Mezinárodní den lidských práv. Vedle popíjení dobrého čaje a poznávání zajímavé společnosti zde ve zmiňovaný termín uslyšíte všeobecné informace o Amnesty International, uvidíte mini-film o lidských právech a zejména se dozvíte podrobnosti o případech, které jsou důvodem těchto celosvětových projevů solidarity. Ze 13 se v ostravském Pandžábu budou prezentovat 4 kauzy.

Večer bude otevřen jakýmkoliv příspěvkům a diskusím, s otázkami se můžete obracet na leadera ostravské skupiny AI Petra Vavroše a spoluorganizátorku Lucii A. Přerovskou.

Pokud někoho z vás opanuje myšlenka, jednotlivec přeci nic nezmůže, pak vězte, že v minulém roce Maraton běželo více než 500 tisíc lidé a Amnesty spočítala dohromady kolem 2 milionů dopisů, emailů, tweetů atp.

Nechme promluvit samotné úspěchy: propuštění Jabbara Savalana z Ázerbajdžánu, uvězněného za komentáře na Facebooku, když se objevil mezi tvářemi akce v roce 2011. Tentýž rok se do kampaně dostal případ znásilněných a zneužívaných domorodých žen Valentiny Rosendy Cantúové a Inés Fernandezové Ortegy mexickými vojáky, krátce na to na sebe mexická vláda formálně vzala za tento čin zodpovědnost. A tak bychom mohli jmenovat dál, ukazuje se tedy, že kampaně Amnesty International, které se ovšem neobejdou bez dobrovolníků, ovlivňují vývoj na poli lidských práv.

Neváhejte podpořit práva, kterých si sami ceníte a bez nichž byste upadli do stejného neštěstí a smutku jako ti, kterým jsou upírána, a nechte se inspirovat následujícím výrokem: „Láska proudí po celém světě a přátelé ze všech jeho koutů mi dodali neuvěřitelnou sílu. Slova nemohou vyjádřit mou vděčnost vám všem. Díky!“ Chiou Ho-shun, vězeň čekající v cele smrti na Taiwanu od roku 1989, pro něhož Amnesty v roce 2012 nasbírala 144 720 podpisů. 

Reklama

Výběr článků

Načítám