Hlavní obsah

Americká ambasáda umožnila přednášku renomovaného fyzika v bíloveckém gymnáziu. Jedinou v republice

Novinky, Lenka Gulašiová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Gymnázium Mikuláše Koperníka v Bílovci je jedinou českou střední školou, kde se letos uskuteční přednáška programu podporovaného Velvyslanectvím USA v České republice.

Foto: Archiv Gymnázia Mikuláše Koperníka v Bílovci
Článek

V pátek 30. listopadu se v Gymnáziu Mikuláše Koperníka v Bílovci uskuteční přednáška amerického fyzika Slavy Lukina. Půjde o jedinou Embassy Science Fellows akci organizovanou Velvyslanectvím USA v ČR v české střední škole. Navíc to bude první prezentace tohoto programu v Moravskoslezském kraji.

Program Embassy Science Fellows byl odstartován v roce 2001 a od té doby popularizoval vědu a techniku prostřednictvím bezmála 500 lektorů ve 40 zemích světa. Velvyslanectví USA v České republice každoročně pořádá v rámci tohoto projektu přednášky, které se odehrávají převážně v akademických kruzích, tedy na univerzitách nebo na půdě Akademie věd ČR. Gymnázium Mikuláše Koperníka v Bílovci je tedy první střední školou v České republice, kde se taková přednáška uskuteční.

„Nabídky velvyslanectví si velmi vážíme. Naše škola je zaměřena na přírodovědné předměty, k nimž patří i fyzika, takže zmíněná přednáška bude pro naše studenty velkou inspirací,“ říká Pavel Mrva, ředitel Gymnázia Mikuláše Koperníka v Bílovci, a dodává, že na přednášku zaměřenou na plazmu a vše kolem ní jsou pozváni nejen studenti vyšších ročníků gymnázia, kteří mají velmi dobrou angličtinu a zajímají se o fyziku, ale také absolventi, které by téma mohlo profesně zajímat.

„Zmíněnou akci vnímám jako zajímavou příležitost a začátek možné další spolupráce s americkou ambasádou,“ dodává ředitel. Spolupráci vítá i druhá strana. Ta vidí možnost pokračování například v rámci programu Speakers Bureau neboli Diplomaté ve školách, kdy pracovníci Velvyslanectví USA v Praze hovoří na školách jak k obecným tématům, tak k tématům specifickým, od americké kultury přes ekonomii a zahraniční politiku až po sport.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám