Hlavní obsah

Američané zavítají do Břeclavi – New Dog a Astronautalis

Novinky, Pavlína Božková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spolek PiCrew připravil závěr jarní sezóny v americkém duchu. Nejdříve vystoupí v úterý 16. června v denním baru Dvůr New Dog z Baltimoru. Vyvrcholením pak bude koncert amerického rappera Astronautalise s kapelou, a to 22. června v břeclavské Piksle.

Foto: Astronautalis

Astronautalis Charles Andrew Bothwell

Článek

Křehký boxer se představí ve Dvoře

New Dog, vlastním jménem Anar Badalov, se sice narodil se v Ázerbájdžánském Baku, jeho rodina však brzy emigrovala do amerického Baltimoru. Zde se stal součástí hudební scény a několika skupin. V současné době však skládá sólově.

Jeho hudba je velmi křehká a melancholická s upřímnými texty, které často odkazují na staré básníky. V zajímavém protipólu k této hudbě stojí samotný Anar, který se vášnivě věnuje amatérskému boxu.

New Dog vydává právě v těchto dnech své druhé album, nazvané Classic Ballroom Dances. To vyjde jak na českém nezávislém labelu Lokal Rekorc, tak i celosvětově díky slavnému vydavatelství Kill Rock Stars, které zastupuje takové americké hvězdy, jako jsou například Gossip, Xiu Xiu nebo The Decemberists.

Živelný rap Astronautalise v břeclavské Piksle

V pondělí 22. 6. 2015 v rámci svého evropského turné vystoupí po roce v břeclavské Piksle americký rapper Astronautalis. Jeho poslední album This is our science vyšlo v roce 2011. Obsahovalo řadu velmi úderných skladeb a na české i evropské klubové scéně u posluchačů i kritiků sklidilo obrovský úspěch. Tentokrát ovšem přijede i s kousky novými, dosud nevydanými.

Astronautalis je známý svým bezprostředním a originálním přednesem, kterým si jakékoliv publikum dokáže strhnout na svou stranu. Z jeho spontánnosti a živelnosti je jasně cítit, že si koncert užívá naplno společně s davem.

Jeho hudba by se dala zaškatulkovat do žánru indie rapu, prolnutého mnohými vlivy. V tomto podání vytváří unikátní vjem plný inteligence, nefalšovaného entusiasmu, naopak postrádá jakékoliv pozlátko. Na jeho koncertech je patrné, jak publikum hltá každé slovo.

Astronautalis je bezesporu největší hvězdou letošní koncertní sezóny jak spolku PiCrew, tak klubu Piksla. Za léta neustálého koncertování si nejen v Česku vybudoval slušnou základnu fanoušků.

Tři roky Pi Crew

Spolek Pi Crew, který oba muzikanty do Břeclavi doveze, slaví již třetí výročí své existence. Během ní uspořádal ve městě na dvacítku koncertů pro třicet umělců z celého světa.

„Neděláme zrovna mainstream, baví nás nezávislé věci z menších vydavatelství, nadstandardní vztahy máme například s legendárním pražským labelem Silver Rocket,“ komentuje Vlastimil Vojáček, jeden z členů spolku.

Uskupení si pochvaluje spolupráci s klubem Piksla a Denním barem Dvůr. „Menší věci děláme ve Dvoře, v Piksle spíše hlasitější hudbu. Orientujeme se na současnou alternativní hudbu bez ohledu na žánr či zemi původu,“ říká další pořadatelka Karolína Novozámská.

PiCrew už za dobu své existence uspořádal v Břeclavi například koncerty rockových Pontiak ze Severní Karolíny, písničkářů Scotta McClouda (Paramount Styles) také ze Spojených států, Suzie Stapleton z Austrálie, dále pak hip hopových Modrých Hor ze Slovenska, českých nadějí Kalle, alternativců OTK či obhájců popu Leto.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám