Hlavní obsah

Amatérští filmaři míří do Žďáru nad Sázavou

Novinky, Martin Šimko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již po dvanácté ožije Žďár nad Sázavou amatérským filmem. Letošní ročník festivalu amatérského filmu Žďárský Trpaslík 2012, který podpořil Kraj Vysočina a město Žďár nad Sázavou, nabídne vedle tradiční soutěže také workshop pro začínající filmové tvůrce.

Foto: Žďárský Trpaslík

Odborná porota a diváci během projekce.

Článek

Ti se sjedou do žďárské 4. základní školy ve středu 26. září z celé České republiky a Slovenska. Zájem o workshop byl velký a jeho kapacita je již naplněna. Do workshopu se mohli přihlásit lidé bez předchozí zkušenosti s natáčením. K účasti stačí chuť uplatnit svoje nápady a vyzkoušet si práci s filmovým médiem.

Během čtyř dnů lektoři (s bohatými zkušenostmi s tvorbou amatérských filmů) seznámí účastníky s teoretickými základy filmové tvorby (základy práce s kamerou, filmové záběry, střih, dramaturgie, scénáristika a další). Poté si pracovní skupinky vyzkouší své teoretické poznatky v praxi a projdou cestu od prvotního nápadu, přes zpracování námětu do podoby bodového scénáře, až po vlastní realizaci. Dále se účastníci seznámí se základy práce ve střihovém programu a natočený materiál zpracují do finální podoby. Výstupem workshopu tak budou krátké filmy, odehrávající se na pozadí Žďáru nad Sázavou, čerpající z jeho atmosféry. 

Pro širokou veřejnost je připraven program od pátku 28. září. Od 18.00 v Café U tety Hany budou divákům představeny úspěšné filmy loňského ročníku soutěže, např. napínavý thriller Jana Haluzy Do tmy, netradiční pohled na navazování partnerských vztahů Standardní situace v režii Martina Bohadla nebo snímek Otomara Klondera Nultá hodina, ve které hrají lidé s mentálním postižením. Od 21.00 rozezní prostory Batyskafu první tóny Trpasličí party se skupinami 100 % a The Partisan. 

Festival vyvrcholí v sobotu 29. září od 8.30 soutěží amatérských filmů. Do letošního ročníku se přihlásilo 24 snímků 20 tvůrců z ČR a Slovenska. V klubu Batyskaf tak budou moci diváci až do 17.00 hodin zhlédnout filmy nejrůznějších témat a žánrů. Těšit se mohou na portréty zajímavých osobností (např. slovenského výtvarníka Milana Mikoláše nebo bratrů Daniela a Jiřího Reynkových), animovaný film ze světa knih a lidí nebo na hrané filmy reflektující současný trend sociální sitě Facebook. Na závěr soutěže budou prezentovány snímky z workshopu. 

Soutěžní projekce se účastní tříčlenná porota, která rozhoduje o rozdělení cen jednotlivým filmům. Mezi pravidelně udělované ceny patří: Hlavní cena soutěže, Cena poroty, Cena Hifiklubu, Ceny v jednotlivých žánrových (dokument, hraný film, videoklip a další) a věkových kategoriích (do 15 let, 16 – 20 let, 21 let a více). Do udílení cen se mohou zapojit také diváci, kteří určí, komu připadne Cena diváků. 

Závěrečný večer festivalu, který probíhá v sobotu 29. září ve 4. základní škole od 18.00, se odehrává za účasti diváků, seminaristů, filmových tvůrců, jejichž snímky byly zařazeny do soutěže, a členů poroty. V průběhu večera jsou vyhlášeny výsledky soutěže Žďárský Trpaslík, poté následuje debata s porotou nad soutěžními filmy. Porota odůvodní udělení jednotlivých cen a zhodnotí další soutěžní filmy (v přímém kontaktu s jejich tvůrci). Do debaty se mohou zapojit také seminaristé a diváci. 

Všechny akce jsou přístupné zdarma. Více informací a podrobný program naleznete na www.zdarskytrpaslik.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám