Hlavní obsah

Alexandra Gasnárková Je úchvatná! Ve stejnojmenné divadelní hře Petera Quiltera v Ostravě

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Činohra Národního divadla moravskoslezského připravila na počátek listopadu premiéru vynikající komedii britského dramatika Petera Quiltera v překladu Pavla Dominika Je úchvatná! Hru režíroval Peter Gábor, šéf činohry NDM v Ostravě.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 1.11.2016 Z generálky inscenace činohry Národního divadla moravskoslezského.Je úchvatná ! Alexandra Gasnárková. Premiéra 3.11.2016

Článek

Příběh Florence Foster Jenkinsové není třeba mnohým divákům přibližovat, jednak díky filmům Božská Florence s Meryl Streepovou v titulní roli, či o rok staršímu francouzskému filmu Marguerite.

Bezesporu nejúspěšnější divadelní hrou o americké milovnici opery, která netrefila takřka jediný tón, ale i tak vyprodala Carnegie Hall, je komedie, ve které se představí v hlavní roli Alexandra Gasnárková.

„Píše se rok 1944, a zatímco v Evropě vrcholí druhá světová válka, v New Yorku se smetánka vyhýbá tvrdé realitě pořádáním honosných plesů a koncertů vážné hudby. Nikdo však nebyl větší ozdobou jejich programu než Florence Foster Jenkinsová. Její interpretace operních árií většinou čítala tóny, které se snad nedají zapsat do not, a oděna do patřičně extravagantních tematických kostýmů doprovázela svůj "zpěv" obdobně nápaditými choreografiemi,” uvedla dramaturgyně Sylvie Rubenová.

Alexandra Gasnárková nastoupila do ostravského divadla, které mělo tehdy název Státní divadlo v Ostravě, v roce 1970 po absolutoriu JAMU. Divadlu i Ostravě zůstala věrná dodnes.

Za tu dobu odehrála nesčetně mnoho rolí, ale zdá se, že tento úkol byl náročný. Zazpívat bez uzardění, ba naopak s přesvědčením, že zpívá jako špičková diva, tóny falešně, je nesmírně těžké. 

„Florence Foster Jenkincová je překrásná role. Nesmírně složitá a náročná. Na tento úkol jsem se připravovala intenzivně již od března. A mám k tomu skvělé učitele. Přední sólistku opery Evu Dřízgovou-Jirušovou, která pracuje úžasně a nic mi neodpustí, a svého dlouholetého spolupracovníka z konzervatoře, výborného muzikanta Vlastíka Ondrušku,” vzpomíná na přípravu role Alexandra Gasnárková.

Umělce, hudebníka a klavíristu hraje Ivan Dejmal coby Cosma McMoon, který doprovází hudební výstupy Florence živě na klavír, na což jej poctivě připravoval korepetitor NDM a hudební aranžér Vlastimil Ondruška.

Je úchvatná! je herecký koncert Alexandry Gasnárkové a jejího ansámblu. Ten doplňuje shakespearovský herec St. Clair Byfield v převtělení Jana Fišara. Věrnou faninkou operní divy Dorthy hraje hostující Zdena Przebindová. Mexickou služebnou  Kateřina Vainarová. Odpůrce a obránce čisté hudby zastupuje Renáta Klemensová.

Tým režíroval na scéně Michala Syrového v kostýmech Tomáše Kypta šéf souboru činohry NDM Peter Gábor.

Premiéra se odehraje 3. listopadu od 18.30 hodin v Divadle Antonína Dvořáka. 

Reprízy: 5. 11. (18.30), 17. 11. (16.00), 29. 11. (18.30), 26. 12. (16.00) a 31. 12. (16.00).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám