Hlavní obsah

Alba Hostina Dagmar Voňkové a Dědičná krev Jiřího Smrže čeká v Malostranské besedě dvojkřest

Novinky, Tomáš Kopečný

Ve čtvrtek 14. září čeká Malostranskou besedu večer dvou folkových hvězd. Na jednom pódiu se potkají nezaměnitelná zpěvačka Dagmar Voňková a jedinečný písničkář Jiří Smrž. Společný koncert zpečetí i dvojkřest jejich alb. Dagmar Voňková představí novou desku Hostina a Jiří Smrž rozšířenou reedici svého prvního alba Dědičná krev. Začátek akce je ve 20 hodin.

Foto: Nakladatelství Galén
Článek

Dagmar Voňková i Jiří Smrž jsou oba zkušení muzikanti, kteří jsou na folkové scéně pojmem. Nejenže si fanoušci užijí jejich tvorbu naživo, oba si na večer připravili křest nového, resp. reedovaného alba. 

Dagmar Voňková je česká zpěvačka, kytaristka a skladatelka. Veřejně vystupuje od roku 1971, později jako členka volného sdružení písničkářů Šafrán. Proslavila se skvělou technikou hry na kytaru plnou experimentů. Vydala osm řadových alb a účinkuje i na albech jiných písničkářů. Vystupovala po téměř celém světě. V roce 2010 vydala knihu písňových textů, básní a kreseb Listí a 16. listopadu 2010 jí byla udělena pamětní medaile Ústavu pro studium totalitních režimů „Za svobodu a demokracii”.

Jiří Smrž je český folkový písničkář a básník. Začínal ve skupině Zvoníci již na počátku 70. let 20. století, pak hrával v duu s Jiřím Kovářem. V 80. letech psal texty pro skupiny Sem tam a Minnesengři, v roce 2001 pak vydal první sólovou desku Dědičná krev, na kterou vybral své písně z předchozích zhruba deseti let. Za svou druhou desku, Poslední láska, která vyšla o čtyři roky později, získal Anděla v kategorii Folk & Country. Je rovněž spoluautorem folkového oratoria Královna severních záseků a autorem básnické sbírky Eurydika v uhelném dole.

Reklama

Výběr článků

Načítám