Hlavní obsah

Akční odpoledne s hasiči, psovody a policií v Želivě

Novinky, Helena Podubníčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu pořádala jednotka psovodů SDH Želiv 2 ve spolupráci s jednotkami dobrovolných hasičů z Humpolce a Košetic osmý ročník ukázek záchranných prací. Úžasným odpolednem provázela starostka psovodů Želiv Květa Kasalová, která také celou akci dokázala zorganizovat.

Foto: Helena Podubníčková

Akční odpoledne s hasiči

Článek

V prostorách zbořeniště staré pily za proslulým Želivským klášterem odstartovala akční odpoledne fingovaná autonehoda se zraněnými a člověkem zavaleným padlým kmenem stromu. Po oznámení nehody záchranným složkám přijeli hasiči a pomocí techniky vyprostili uvězněného řidiče a zavaleného zraněného. Poté se předvedli psovodi s dohledáním zraněných, kteří utekli z nabouraného auta do sutin. Pes na příkaz psovoda našel a označil dohledanou osobu štěkáním.

Program byl okořeněn herečkami bezdomovkyněmi, které procházely mezi diváky. Samozvaný ochránce pořádku je vyhnal do jejich úkrytu, který byl pomocí dýmovnice zamořen kouřem a představoval spáleniště. Dobrovolní hasiči předvedli záchranu člověka ze zakouřeného prostoru s dýchacími maskami.

Následovali další ukázky psovodů a jejich psů při vyhledávání osob. Dohledané zraněné přebírali hasiči, poskytovali první pomoc a transportovali těžce zraněné. Nechyběla ani kulturní část s vystoupením tanečnic.

Velice akční byla také ukázka psovodů policie. Pes zadržel nebezpečného ozbrojeného pachatele na útěku, který ohrožoval policistu střelbou. Diváci všechny části programu bohatě odměňovali potleskem. Součástí programu bylo i řešení útěku psychicky narušené osoby na střechu a její záchrany včetně zásahu hasiče – psychologa. Na závěr hasiči předvedli likvidaci ohně pomocí své techniky.

Všichni účastníci záchranářského odpoledne jsou nadšenci, kteří předvedli část svých dovedností při záchraně lidí ve spolupráci s kynology a jejich svěřenci. Nikdo z nás neví, kdy jejich pomoc bude potřebovat. Patří jim obrovské díky za jejich nezištnou obětavost.

Reklama

Výběr článků

Načítám