Hlavní obsah

Akce Jedeme v tom společně vzbudila zájem domovů pro seniory

Novinky, Alena Kiedroňová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nebývalému zájmu domovů pro seniory po celé zemi se těší akce Jedeme v tom společně, která se před několika dny zrodila ve Vrbně pod Pradědem. Senioři a seniorky vyšlápnou pospolu na šlapadle či rotopedu a urazit mají symbolických 393 kilometrů.

Foto: Archív DPS Vrbno pod Pradědem

Jak přirozené, jen někdy zapomínáme, jak jedna generace obohacuje druhou, jak blízko k sobě mají senioři a malé děti.

Článek

To je vzdálenost spojující nejvyšší horu Jeseníků Praděd (1492 metrů n. m.) a Prahu, trasa vede přes Vrbno pod Pradědem, Bruntál, Olomouc, Brno, Jihlavu a Havlíčkův Brod do hlavního města. Výkony seniorů se budou sčítat. Domov, který ukrojí vzdálenost mezi Jeseníky a Prahou nejrychleji, získá zajímavou cenu. Odměna nemine ani nejzdatnějšího „cyklistu“, který vykáže nejdelší úsek.

Projekt motivuje seniory zapojit se do pohybových aktivit v prostředí, které dobře znají, a udělají něco pro své zdraví. Současně mohou se sousedy u pedálů sdílet společný zážitek, povzbuzování a radost.

Akce odstartuje 1. března 2016 v 10 hodin. „Reakce domovů pro seniory mě velmi mile překvapila. Kolegové v Bruntále připravují speciální trička, v Písku také přemýšlejí, čím se odliší. Naše výzva zaujala, už v prvních dnech se přihlásilo třináct domovů a další zvažují, že se přidají," uvedl ředitel pořádajícího Domova pro seniory ve Vrbně pod Pradědem-Mnichově Mgr. Jan Vavřík.

Rotopedy a šlapadla osedlají senioři hned ze tří domovů pro seniory v Praze (na Chodově, v Kobylisích a DPS E. Purkyňové), dále z domovů pro seniory v Písku, Mikulově, Krnově, Brně (ul. Vychodilova), Vrbně pod Pradědem, v Ostravě ze dvou domovů pro seniory (Slunovrat a Slunečnice), Pohoda Bruntál, z Domova sv. Zdislavy v Opavě a Domu seniorů František v Náměšti na Hané. Je pravděpodobné, že počet týmů seniorů ještě není konečný.

„Naši klienti se na aktivitu těší a to samozřejmě těší také mě. Jedna kolegyně z přihlášeného domova pro seniory reagovala spontánně, že to určitě bude také legrace. A tak začínáme trénovat,“ ujistil nás ředitel Vavřík, mimochodem autor velmi úspěšné prvotiny „Kolotoč strachu“. Rukopis další knihy s názvem „Bůh není“ vyjde nejpozději v březnu tohoto roku, na třetí knize autor právě pracuje.

Jan Vavřík řídí vrbenský domov pro seniory jen něco přes půlrok, ale už sem vnesl svěží nápady. Mezigenerační bariéry spolehlivě boří setkávání seniorů s dětmi z vrbenské mateřinky na Jesenické ulici. Děvčátka a kluci babičkám a dědečkům přicházejí zazpívat, zatančit i třeba zahrát na flétničku.

Naopak jedna z obyvatelek domova pro seniory – babička Maruška – zase předškolákům chodí občas číst pohádky, když uléhají po obědě ke kratičké siestě. Nové vazby přináší také setkávání obyvatel DPS s dívkami a kluky z vrbenského dětského domova, které teprve čeká ostrý start do života.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám