Hlavní obsah

Aika ze ztracené pohádky má v premiéru v ostravském Divadle loutek

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již podruhé vstupuje na alternativní scénu Divadla loutek Ostrava autor, divadelník a hudebník Martin Geišberg. Přímo pro ostravský soubor napsal novou hru Aika ze ztracené pohádky. Na alternativní scéně DLO se tak 19. září odehraje příběh vysloužilé herečky a odložených loutek.

Foto: Josef Zajíc

Divadlo loutek Ostrava 18.9.2014: Z generálky inmscenace: Aika ze ztracené pohádky. Inspicient Jan Smyček a Lenka Sedláčková jako Bernadeta.

Článek

Na první premiéru inscenace Aika ze ztracené pohádky v nové, již dvaašedesáté sezóně Divadla loutek Ostrava, se mohou těšit především děti od tří let.

V pátek 19. září v 17 hodin na alternativní scéně tak první diváci uvidí příběh již vysloužilé loutkoherečky, která vzpomíná na život s loutkami a mezi loutkami. Začíná příběh tajemné Aiky, která postupně oživuje i další loutky.

Pohádka se odehrává po celé ploše alternativní scény. Malí diváci budou sedět uprostřed a budou vnímat nejen příběh s hudbou, tancem a téměř beze slov, ale také se budou na něm podílet.

Tvůrce nové pohádky Martin Geišberg působil v Ostravě na jaře 2011, jeho inscenace o Víle menší než zrnko máku slavnostně zahájila dění na alternativní scéně DLO.  

Aiku ze ztracené pohádky už Martin Geišberg vymyslel adresně pro Divadlo loutek Ostrava. Začal zkoušet bez scénáře, inscenace vznikala na základě hereckých improvizací a etud na pojmenovaná témata. Stejně tak se rodila i scénická hudba.

„Doufáme, že Aika ze ztracené pohádky dětem rozzáří oči a zahřeje srdíčka stejně jako elfové z pohádky O víle menší než zrnko máku,” řekla před premiérou Jana Pithartová, dramaturgyně DLO.

Pohádkovými postavami jsou vyřazené loutky Sonáta (Edita Bandyová), Klíček (Tomáš Rossi), pomalý a hladový Hamham (Ondřej Beseda), rychlý Toto (Karel Růžička) a tajemná Aika (Eva Baláková). Pohádku začíná vzpomínkami Bernadeta (Lenka Sedláčková) a hraje i přísný inspicient (Jan Smyček).

Kostýmy a loutky navrhla výtvarnice Elisabet Wittgruber. Výtvarníkem scény je Juraj Poliak. Režie se ujal sám autor Martin Geišberg.

Premiéra se uskuteční v pátek 19. září od 17 hodin na alternativní scéně Divadla loutek Ostrava.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám