Hlavní obsah

Adventní koncert v evangelickém kostele v Nejdku

Novinky, Vladimír Uhlíř

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Městská knihovna a evangelický kostel v Nejdku uspořádaly adventní koncert se vstupným dobrovolným.

Foto: Vladimír Uhlíř

Vokální harmonie zpívá koledy při svíčkách

Článek

V evangelickém kostele Vykupitele v Nejdku se v pátek 2. prosince od 19 hodin konal adventní koncert Smíšeného pěveckého sboru Nejdek pod vedením Bc. Jany Uhlíkové a sboru Vokální harmonie Hradec Králové pod vedením Mgr. Jaromíra Schejbala.

Smíšený pěvecký sboru Nejdek zpívá od roku 2003. V repertoáru má především písně soudobých žijících autorů.

Hostující Vokální harmonie z Hradce Králové je na nejdeckých adventních koncertech od roku 2004 stálým hostem. Tento ženský komorní sbor ale píše svou historii od roku 1959 bez přerušení dodnes. "Kromě koncertů po celé České republice vystupujeme i ve Francii, v Německu, Polsku, na Slovensku, celkem asi v 17 evropských zemích," uvedl Mgr. Schejbal, který je v pořadí osmým sbormistrem Vokální harmonie.

Díky panu faráři Bobovi Helekia Ogolovi, který celé odpoledne náležitě přikládal polínka do sálajících krbových kamen v kostele, přivítala všechny příchozí takřka domácká atmosféra.

Chrámové zpěvy v podání Smíšeného pěveckého sboru Nejdek, byť soudobých skladatelů, přenesly přítomné o několik staletí zpět. Nádherná byla v podání sboru Gloria – část mše od Leo Delibes a dále lidová hebrejská píseň Boja wo ha boker v úpravě Josefa Hadara.

Vokální harmonie z Hradce Králové si připravila průřez písňovou tvorbou s adventní tématikou. Lašská helekačka Hoj, hura hoj v úpravě Otmara Máchy umožnila přítomným "nahlédnout Bohu do oken". Závěrečných několik koled zazpíval sbor ve zhasnutém kostele jen se svíčkami v rukou.

Aplaus posluchačů a dojetí v očích i leckterých sboristek uzavřely tento příjemný večer.

Reklama

Výběr článků

Načítám