Hlavní obsah

Adventní andělské setkání hostil kostel Narození Panny Marie v Michli

Novinky, Lenka Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V poslední listopadový den uspořádala Jitka Mlynarčík Kudláčková zcela mimořádné adventní setkání. Pozvání přijala celá řada osobností jako herečky Eliška Balzerová či Veronika Freimanová, ale také Jitka Zelenková, Lucie Benešová, Hanka Kynychová, Marie Tomsová a pány reprezentoval třeba Jan Kanyza.

Foto: Felix Pašek

Andělské setkání v michelském kostelíku

Článek

Hosty přivítala na faře kostela Narození Panny Marie v Praze-Michli, kde se především pod inspirací nové kolekce šperků nazvané Andělé, vzpomínalo. Jitka Mlynarčík Kudláčková se svěřila, že jí už několikrát nebyla odepřena andělská pomoc, a tak se vzpomínalo na zážitky spojené s něčím mimořádným.

Herečka Eliška Balzerová zavzpomínala na andělíčka, se kterým prožila celé své dětství. Přívěsek na krk dostala od babičky. „Měla jsem ho opravdu celé dětství, ztratila jsem jej až v Sokole. Určitě i já dám svým vnoučatům andělíčka na krk,“ prozradila uspokojeně Balzerová, která se rovněž svěřila, jaké bylo její dětství mezi anděly a pionýry:

„Moc jsem chtěla mít červený pionýrský šátek, tak mi ho babička ušila a měla jsem ho doma. Do pionýra jsem ale nikdy nechodila, chodila jsem na hodiny náboženství, což na malém městě v dobách minulých byl trochu problém. Moc jsem si oblíbila našeho pana faráře, naučil nás opravdu správným životním hodnotám,“ zasnila se významná česká herečka, nezapomněla v souvislosti s anděly zavzpomínat ani na svoji profesi.

„Andělé mě provázeli i v práci. Vždy to byl symbol něčeho významného. Vzpomínám si, že jednou jsme s panem režisérem Pistoriem zkoušeli inscenaci, kde bylo místo ve scénáři tak speciální, že pan režisér řekl, to je ten okamžik, kdy by tady měl proletět anděl,“ uzavřela vyprávění Balzerová.

Skvělou atmosféru si nenechala ujít ani zpěvák Jan Vančura nebo také Kamila Nývltová, která se přiznala, že jí opravdu zachutnaly Andělské pralinky, které se podávaly, ale hlavně, že má na několika místech na těle vytetované anděly, kteří jsou pro ní významným symbolem. Adventně naladěná dorazila také moderátorská legenda Marie Tomsová, která neskrývala obdiv vůči šperkařskému řemeslu Jitky Mlynarčík Kudláčkové.

Po krátkém setkání na faře čekal hosty adventního setkání program v samotném kostelíku Narození Panny Marie, kde farář Antonín Lukeš vyprávěl příběh andělů podle bible. Jitka Kudláčková pak se svými dcerkami recitovaly básně a celý program zakončila operní diva Andrea Kalivodová, která zapěla jednu ze svých písní. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám