Hlavní obsah

Advent na zámku Loučeň začne křtem největšího tuzemského adventního věnce

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Křest adventního věnce čtyřmi anděly, Mikuláš s andělem a čertem, Česká mše vánoční J. J. Ryby, Strom přání pro nejmenší, Silvestr v jednu. Návštěvníci zámku Loučeň se mohou těšit na vánočně vyzdobené zámecké komnaty a pestrý program - každá adventní sobota bude věnována jiné vánoční tradici.

Foto: Loučeň
Článek

Doba přípravy na Vánoce pochází z latinského slova "adventus", což znamená příchod. Datum první adventní neděle je pohyblivé. Je to proto, že poslední adventní neděle - čtvrtá - připadá vždy na neděli před 25. prosincem. Datum 1. adventní neděle 2017 připadá na neděli 3. prosince.

K Vánocům neodmyslitelně patří tradice a zvyklosti. Jednou takovou je například zapalování svíček na adventním věnci. Na první neděli adventní je rozsvícena první „svíce proroků“, která představuje naději a očekávání.

Na druhou neděli adventní je zapálena druhá svíce „betlémská“, která reprezentuje lásku. Na třetí adventní neděli je zapálena růžová „pastýřská“ svíčka představující radost. Čtvrtá fialová svíčka „andělská“ rozsvícená na čtvrtou neděli adventní představuje mír a pokoj.

I na zámku Loučeň dodržují tradice a příchod štědrého dne se bude odpočítávat zapalováním svíček na adventním věnci. 

Křest adventního věnce čtyřmi anděly

„Věnec byl při zápisu do knihy rekordů změřen na 15,67 metru v průměru. Ta velikost bude téměř stejná. Jeho základnou je dřevěný korpus položený podle kruhová kašny na nádvoří. Základním materiálem jsou větve z parku. Letos jsme bohužel měli materiálu nadbytek po velkém orkánu z poslední říjnové neděle. Jedná se o větve smrkové, jedlovce kanadského a tisu,” uvedl Vratislav Zákoutský, kastelán na zámku Loučeň.

„Slavnostní křest proběhne v sobotu 2. 12. ve 14 hodin. Věnec pokřtí Bílá paní Loučeňská - Její Milost Paní Terezie Berková z Dubé a čtyři andělé, kteří jsou patrony jednotlivých adventních svíček,” dodal kastelán.

Mikuláš, čert a anděl

V sobotu 9. prosince se můžete potkat s Mikulášem, andělem i čertem. Mikuláš, anděl i čert budou provázet návštěvníky po zámku a ty odvážnější vezme čert i do samotného pekla v zámeckém sklepení.

Strom splněných přání a Rybova Česká mše vánoční

Třetí adventní sobotu 16. prosince vás provedou zámkem kníže či komorník. Během prohlídky se objeví kněžna Marie, která od dětí zjistí jejich přání, které napíší a pověsí na vánoční stromek přání. Každé dítě dostane od kněžny malý dáreček.

Ve 14 hodin rozezní kostel Nanebevzetí Panny Marie tradiční Česká vánoční mše Jakuba Jana Ryby v podání pěveckého sboru a orchestru Gymnázia Jiřího z Poděbrad.

Adventní prohlídky zámku

Návštěvníci si mohou po celou dobu adventu vychutnat prohlídky vánočně vyzdobených zámeckých komnat.

V nich jsou přichystané perníčky, které si mohou vlastnoručně vyzdobit i zámecký punč, který vaří Bílá paní podle receptu, který se dědí u Thurn-Taxisů z generace na generaci.

Pro nejmenší je připraven čaj s bezovou šťávou ze zámecké zahrady. Večerní prohlídky zámku jsou připravené i 25. a 26. prosince.

Silvestr v jednu 

Zámecká sezóna bude zakončena akcí - Silvestr v jednu, na které ani letos nebude chybět Bílá paní s novoročními přípitky. Program, v kterém od 13 hodin navštívíte tři na hony vzdálené země z celého světa, zakončí Silvestrovská veselice v půl čtvrté.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám