Hlavní obsah

Advent na hradě Malenovice

Novinky, Barbora Janečková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní novinkou v programové nabídce akcí na hradě Malenovice jsou oslavy adventu. Po čtyři adventní neděle od 29. listopadu do 20. prosince bude vždy od 10 do 16 hodin v prostorách hradu otevřena výstava historických betlémů a vánočních stromků.

Foto: Barbora Janečková

Postavičky z betlému.

Článek

Navíc je v sobotu 5. prosince připraven tradiční Vánoční jarmark s ukázkami řemesel v hájence.

„Adventní neděle zpestří kulturní vystoupení dětí nebo folklorních souborů v malovaném sále a drobný prodej rukodělných výrobků v prostorách pokladny,“ láká k návštěvě hradu Malenovice Hana Čubanová z pořadatelského Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně.

Vystoupení začnou obvykle v 11, 13 a 15 hodin. K vidění budou Vánoční hry (29. listopadu), Mikulášská nadílka se souborem Kašava (6. prosince) nebo vánoční pásmo dětí ze ZUŠ Malenovice a pěveckého sboru 11. ZŠ Malenovice (13. a 20. prosince).

Vánoční výstava betlémů na hradě představí historické betlémy i díla současných tvůrců. „Zastoupeny budou exponáty z různých tradičních materiálů, jako je dřevo, keramika, kukuřičné šustí a sláma,“ uvedla kurátorka výstavy Alena Prudká.  

Ženy a děti určitě potěší návrhy zdobení vánočních stromků, které budou po celý Advent zdobit prohlídkovou trasu hradem. „Využila jsem při instalaci dostupné suroviny a ozdoby, aby se mohli návštěvníci mými návrhy inspirovat při zdobení svých vlastních stromečků,“ přiblížila svůj záměr výtvarnice Milena Gregůrková. K vidění budou třeba ozdoby z přírodních materiálů nebo pestrobarevných peříček.

Vánoční jarmark na hradě nabídne návštěvníkům v sobotu 5. prosince od 10 do 16 hodin řadu příležitostí nakoupit drobné vánoční dárky a dekorace. „Na své si přijdou i milovníci sladkých palačinek, frgálů, medoviny a horkých nápojů v naší čajovně,“ doplnila nabídku služeb Hana Čubanová.

Na jarmark je vstup zdarma, na výstavu betlémů a vánočních stromků v prostorách hradu zaplatí návštěvníci běžné nebo zvýhodněné rodinné vstupné. Děti do šesti let a osoby ZTP mají vstup zdarma. Akce se konají za každého počasí.

Reklama

Výběr článků

Načítám