Hlavní obsah

67. ročník Pálavského vinobraní je plný novinek i osvědčených lákadel

Novinky, Jitka Sobotková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlavní hvězdou Pálavského vinobraní bude opět víno v rozmanitých podobách. Ochutnat jej mohou návštěvníci od pátku 12. do neděle 14. září a to nejenom na náměstí, ve vinařském městečku či amfiteátru, ale také na zámku. Novinkou je rovněž promítání filmů s tematikou vinařství.

Foto: archiv Město Mikulov
Článek

Během vinobraní se představí více než šedesát vinařství a vinařů. Po celé tři dny se bude v hlavním sále zámku konat Národní soutěž vín mikulovské vinařské, samozřejmě s možností veřejné ochutnávky z více než pěti set vzorků.

Zámecké prostory nabídnou i ochutnávky dalších vinařství - v zámeckém sklepení najdete vina vinařství Marcinčák, u obřího sudu vinařství Vinofol a nově se degustuje i v galerii vinařských lisů, kde čeká Víno Mikulov. Přímo do firemních prostor zvou milovníky vína Vinařství Volařík a Vinařství Galant. 

Po celé tři dny mohou hosté zhlédnout tradiční zpracování hroznů, které předvedou vinaři z poetických Sedleckých vín na zámecké terase u udírenské věže. Mikulovský nos, což je mistrovství České republiky v rozeznávání vůni ve víně, je další již neodmyslitelnou součástí Pálavského vinobraní.

V sobotu 13. září na něm návštěvníci změří síly v rozeznávání vůní ve víně. „Jako každý rok budeme s napětím očekávat, zda se potvrdí, že ženy mají lepší čich, nebo zda muži prolomí zatím celkem jednoznačnou nadvládu žen,“ řekl organizátor soutěže Vladimír Jarkovský.

Součástí mistrovství bude také program sommeliérské minimum, které představí zásady správné degustace vína. V neděli 14. září dostanou slovo i ti menší a na akci Malí sommeliéři mohou vhodnou formou poznávat krásu a kulturu světa vín.

Letošní novinkou je projekce starých vinařských filmů ze sbírek Regionálního muzea v Mikulově. Promítají se v pátek 12. září na horním nádvoří zámku. Krátké dokumentární snímky jsou zaměřené na místní vinařství a přibližují historii tohoto oboru. Návštěvníci se dozvědí, jak dříve vypadalo pěstování vína, a poznají minulost zdejších pracovitých lidí.

Filmoví fandové se mohou těšit na dokument s názvem 800 let města Mikulov z roku 1973 nebo například na jedinečný informační firemní film z roku 1990 Moravské vinařské závody. Všechny tyto zhruba dvacetiminutové filmy byly režírovány Petrem Kudelou.

Další atraktivní novinkou je pak folklórní pásmo Otevření hory – zahájení vinobraní, které v pátek v 17.30 představí u udírenské věže Národopisný soubor Pálava.

„Pálavské vinobraní 2014 bude bohaté nejen na víno, ale i další program pro malé i velké návštěvníky, kteří se prostě chtějí bavit a užít si pravou moravskou pohodu v srdci historického Mikulova,“ shrnula za organizační tým ředitelka společnosti Mikulovská rozvojová Marcela Koňáková.

Kompletní program 67. ročníku Pálavského vinobraní na www.palavske-vinobrani.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám