Hlavní obsah

20. ročník Mezinárodního hudebního festivalu Petra Dvorského oslaví i vznik Československa

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Festival proběhne od 4. do 18. srpna a nabídne deset koncertů. Místy, kde se budou konat, jsou Jaroměřice nad Rokytnou, Dalešice, Dukovany a Valeč.

Foto: Josef Prodělal
Článek

Oslavy obou výročí zahájí Koncert tří tenorů. V Jaroměřickém zámeckém parku zazní 4. srpna mj Vltava Bedřicha Smetany či výběr scén z Prodané nevěsty a Rusalky. Sólisty jsou Aleš Briscein z České republiky, Tomáš Juhás ze Slovenska a Philipp Kapeller z Rakouska.

7. srpna v jaroměřickém chrámu sv. Markéty zazní Laudamus Te. V duchovním programu oslavného charakteru z děl velikánů baroka Bacha, Handela a Vivaldiho souzní hlasy Michaely Šrůmové (soprán) a Lucie Hilscherové (alt) s hudbou Czech Virtuosi (umělecký vedoucí Karel Procházka). Zazní i díla méně známá.

Den poté v parku zámku Valeč následuje Tomáš Klus Symhonic. Půjde jistě o jeden z magnetů festivalu. Známý zpěvák a herec se představí novým projektem s Moravskou filharmonii Olomouc. Dirigentem je Jan Kučera.

Tango argentino v podání Escualo Quintet, které se věnuje kombinaci stylů Tango tipico a Tango nuevo, naplní 10. srpna hudbou a zpěvem nádvoří dalešického pivovaru koláží temperamentního argentinského folkloru, klasické hudby a jazzu.

Ke svému výročí vybíral festival to nejlepší z historie. 11. srpna v jaroměřické zámecké zahradě se tak v obnovené podobě pozoruhodného projektu vrací Miro Žbirka Symphonic s Moravskou filharmonií Olomouc pod taktovkou Adriana Kokoše.  

Swing a první republika – spojení, které funguje a ladí. Přesvědčí o tom Sestry Havelkovy Septet, dámské vokální trio s originálním hudebním doprovodem, ale i v dobovém stylu a odění, jak se patří - na nádvoří zámku Dukovany 12. srpna.

V Sále předků jaroměřického zámku se bude konat 14. srpna koncert K narozeninám hraběte Questenberga, nejvýznamnější osobnosti místní historie. Zazní skladby F. A. Míči. Účinkují Hana Holodňáková (soprán), Ondřej Holub (tenor), Dorota Smělíková (alt) a Ensemble Damian v nastudování a režii Tomáše Hanzlíka.

Melodram J. A. Bendy Ariadna na Naxu bude uveden 15. srpna na zámku Valeč spolu s komorními skladbami A. Dvořáka aj. Suka. Ariadnu ztělesní Lubomíra Sonková, Thesea Vladimír Krátký. Graffovo kvarteto hraje ve složení Š. Graffe, první housle, L. Bednařík, druhé, Lukáš Cybulski, viola a M. Hreňo, violoncello.

Do roku 2006 byly součástí festivalu mistrovské kurzy P. Dvorského pro mladé operní naděje. Dnes úspěšné slovenské sólisty, sopranistku L. Máčikovou a tenoristu O. Šalinga, v Jaroměřických návratech v Sále předků místního zámku 16. srpna, doprovodí klavíristka D. Hajóssy. Program nabídne árie z Nápoje lásky, Rusalky nebo Prodané nevěsty.

Vyvrcholením festivalu bude Beethovenova Devátá symfonie s „Ódou na radost“ v zámeckém parku v Jaroměřicích nad Rokytnou. Účinkuje Moravská filharmonie Olomouc, řídí J. Klecker, Český filharmonický sbor, sbormistr P. Fiala a slovenští pěvci A. Vizvári, T, Kružliaková, M. Lehotský a P. Mazalán. Závěrečnou tečkou slavnostního večera bude taneční light show Paprsky štěstí (účinkující a produkce Aliatrix, hlavní autor T. Adamusová, spoluautor M. Halačka).

Vstupenky na koncerty v tradičních předprodejích od 11. června, další informace na www.arskoncert.cz/mhfpd/cz/

Reklama

Výběr článků

Načítám