Hlavní obsah

Z vánočního cukroví Češi nejčastěji pečou linecké a vanilkové rohlíčky

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pečení cukroví patří mezi tradice, které si většina domácností nenechá ujít. Mezi nejoblíbenější druhy patří linecké (89 %) a vanilkové rohlíčky (87 %), do jejichž přípravy se kromě žen zapojují s chutí i muži. Podle průzkumu společnosti Tesco ale přibývá těch, kteří si cukroví koupí již hotové, nebo alespoň využijí nákup hotového těsta.

Foto: Profimedia.cz

Linecké cukroví

Článek

Z průzkumu také vyplynulo, že za nákup surovin na pečení vánočního cukroví utratí Češi částku do 1500 korun.

„Největší nárůsty prodeje zaznamenáváme u čokolády na vaření, oříšků, u kterých je nárůst o desítky procent, a dále pak u tuků a másla,“ upozorňuje Václav Koukolíček ze společnosti Tesco.

Nejčastějším druhem vánočního cukroví, pro které pak míří Češi do obchodů, jsou vánočky (62 %), linecké (38 %) a vanilkové rohlíčky (30 %).

„Největší zájem je o máslovou vánočku připravovanou ručně. Konkrétně vánočka je velmi pracná na přípravu a ne vždy se doma podaří, proto mnozí sázejí na jistotu,“ dodává Koukolíček.

Užitečné rady při pečení a zdobení cukroví
Křehké těsto na vanilkové rohlíčky se bude lépe tvarovat, když ho posypeme jemně umletými mandlemi.
Ideální teplota pro získání dorůžova propečeného cukroví je okolo 180 °C. Při nízké teplotě vytéká tuk, při vysoké zase těsto rychle zhnědne, ale není upečené.
Každého zaujme lesklé cukroví. Lesku dosáhneme, pokud cukroví hned po upečení ještě horké natřeme oslazeným mlékem s trochou rozpuštěné škrobové moučky.
Na slepování „ředíme“ marmeládu citrónovou šťávou (nebo rumem) tak, aby se dobře roztírala. Cukroví má pak pikantnější chuť a je měkké – těsto „natáhne“ z marmelády vlhkost.
Pokud chceme, aby cukroví zvláčnělo, můžeme do krabice, ve které ho skladujeme, vložit jablko.

Reklama

Výběr článků

Načítám