Článek
Netradiční recept kombinuje rozdílné ingredience, které dohromady vytváří skvělou harmonickou chuť. Návod na přípravu je navíc velmi jednoduchý. Ocení ho hlavně gurmáni, kteří si potrpí na exotické laskominy.
| Telecí ragú s humřím masem a bílými lanýži ( pro 4 osoby ) | |
|---|---|
| telecí plec | 800 g |
| mrkev (na kostičky) | 200 g |
| celer (na kostičky) | 80 g |
| šalotka (na jemno) | 80 g |
| kořenová petržel (na kostičky) | 120 g |
| řapíkatý celer (na kostičky) | 120 g |
| máslo | 80 g |
| suché bílé víno | 400 ml |
| telecí vývar (nebo voda) | 600 ml |
| citronová šťáva | 2 lžičky |
| smetana (30%) | 200 ml |
| humří maso (předvařené 4 minuty ve várce s kořenovou zeleninou) | 2 humři |
| bílý zimní lanýž na ozdobu | 8 g |
| olej | |

Telecí ragú s humrem a lanýži
| Postup | |
|---|---|
| Telecí plec nakrájíme na větší kousky, důkladně osušíme, osolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem. Pak kousky masa jednotlivě naskládáme a velmi zprudka opečeme ze všech stran v cca pětilitrovém kastrolu, na trošce rozpáleného slunečnicového oleje. | |
| Maso vyjmeme, dáme stranou a kastrol necháme trochu zchladnout. Pak vložíme máslo, necháme rozpustit, přidáme kořenovou zeleninu a asi pět minut restujeme. Poté přidáme šalotku a znovu restujeme, vše do nažloutle sklovité barvy. Základ nám nesmí zhnědnout. | |
| Přilijeme víno a necháme ho téměř vyvařit. Dále přidáme vroucí vývar, orestované kousky masa, citrónovou šťávu a vše na mírném plameni dusíme pod poklicí do měkka (asi tak hodinu). Před koncem dušení přidáme k masu i čerstvou smetanu. | |
| Když je maso měkké, tak ještě na dvě minuty přidáme humří maso, vše ještě dochutíme solí a pepřem a podáváme. Na talíři pak posypeme průsvitnými plátky bílých lanýžů a ihned konzumujeme. |
Tým Novinek vám přeje dobrou chuť!



