Hlavní obsah

Vsaďte o Vánocích na luxus, dejte si telecí ragú s humřím masem a lanýži

Novinky, Tereza Seidlová

Už vás nebaví dávat si každý rok na Štědrý večer klasického smaženého kapra s bramborovým salátem? Máme pro vás tip, jak si štědrovečerní tabuli zpestřit. Vyzkoušejte například originální recept šéfkuchaře restaurace CODA Davida Šaška - telecí ragú s humřím masem a bílými lanýži.

Telecí ragú s humřím masem a bílými lanýži Video: Novinky

 
Článek

Netradiční recept kombinuje rozdílné ingredience, které dohromady vytváří skvělou harmonickou chuť. Návod na přípravu je navíc velmi jednoduchý. Ocení ho hlavně gurmáni, kteří si potrpí na exotické laskominy.

Telecí ragú s humřím masem a bílými lanýži ( pro 4 osoby )
telecí plec800 g
mrkev (na kostičky)200 g
celer (na kostičky)80 g
šalotka (na jemno)80 g
kořenová petržel (na kostičky)120 g
řapíkatý celer (na kostičky)120 g
máslo80 g
suché bílé víno400 ml
telecí vývar (nebo voda)600 ml
citronová šťáva2 lžičky
smetana (30%)200 ml
humří maso (předvařené 4 minuty ve várce s kořenovou zeleninou)2  humři
bílý zimní lanýž na ozdobu8 g
olej
Foto: Novinky

Telecí ragú s humrem a lanýži

Postup
Telecí plec nakrájíme na větší kousky, důkladně osušíme, osolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem. Pak kousky masa jednotlivě naskládáme a velmi zprudka opečeme ze všech stran v cca pětilitrovém kastrolu, na trošce rozpáleného slunečnicového oleje.
Maso vyjmeme, dáme stranou a kastrol necháme trochu zchladnout. Pak vložíme máslo, necháme rozpustit, přidáme kořenovou zeleninu a asi pět minut restujeme. Poté přidáme šalotku a znovu restujeme, vše do nažloutle sklovité barvy. Základ nám nesmí zhnědnout.
Přilijeme víno a necháme ho téměř vyvařit. Dále přidáme vroucí vývar, orestované kousky masa, citrónovou šťávu a vše na mírném plameni dusíme pod poklicí do měkka (asi tak hodinu). Před koncem dušení přidáme k masu i čerstvou smetanu.
Když je maso měkké, tak ještě na dvě minuty přidáme humří maso, vše ještě dochutíme solí a pepřem a podáváme. Na talíři pak posypeme průsvitnými plátky bílých lanýžů a ihned konzumujeme.

Tým Novinek vám přeje dobrou chuť!

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám