Hlavní obsah

Vánoční muž s Ježíškem mají v Německu po roce opět plno práce

Weihnachtsmann (Vánoční muž) a jeho konkurent Christkind (Ježíšek) mají v Německu po roční pauze opět plno práce, začali totiž vyřizovat dopisy dětí s přáními vánočních dárků. Vánoční pošta má v Německu tradici od 60. let 20. století. Odpovědi dvojice vánočních postav posílá i dětem do zahraničí, tedy i do Česka.

Foto: Profimedia.cz

Vánoční muž neboli Weihnachtsmann

Článek

Weihnachtsmann, který připomíná anglosaského Santa Clause nebo ruského dědu Mráze, úřaduje v braniborské obci Himmelpfort (Nebeské bráně) a v dolnosaském Himmelsthüru (Nebeských vratech).

V Himmelsthüru je nejstarší poštovní kancelář Vánočního muže, vánoční přání tam děti posílají už přes 50 let. Německá pošta Deutsche Post slibuje, že všechny děti dostanou včas odpověď, pokud dopis pošlou nejpozději deset dní před Štědrým dnem.

Christkind má v Německu tři pobočky - v Engelskirchenu (Andělském kostele) v Severním Porýní-Vestfálsku, dolnosaském Himmelpfortenu (Nebeských branách) a bavorském Himmelstadtu (Nebeském městě).

Ta v Dolním Sasku je nejstarší, tradici zde vytvořila dívka Bärbel, která si o dárky napsala v roce 1961. Holčičce odpověděl tehdejší poštmistr Helmut Stolberg, což neuniklo pozornosti médií. Zpráva, že Ježíšek na dopisy odepisuje, se mezi dětmi poté rychle rozšířila. Loni zde Christkind odpověděl na 32 000 přání.

Santa se zamiloval do muže. Vánoční reklama oslavuje 50 let tolerance homosexuality

Vánoce

Za nejvytíženější vánoční poštovní úřad je pak považován ten Weihnachtsmannův v Himmelpfortu, který loni před Vánocemi odbavil na 300 000 dopisů včetně přání z Česka. Do Himmelpfortu ale píší i děti z USA, Ruska, Číny nebo Nového Zélandu.

V Německu je možné psát i Mikulášovi, který pracuje v dolnosaském Nikolausdorfu (Mikulášské vesnici) a sárském St. Nikolausu (Svatém Mikuláši).

Vánoční pošta už má své razítko

Vánoce

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám